Економија

Купујте европско: Амерички менаџери фондова грабе акције нафтних гиганата ЕУ

Овај "тренд" појавио се након што су европски менаџери фондова почели да избегавају нафтне компаније из еколошких разлога
Купујте европско: Амерички менаџери фондова грабе акције нафтних гиганата ЕУwww.globallookpress.com © Sina Schuldt/dpa

Европске нафтне компаније привлаче америчке инвеститоре који их сматрају јефтиним у поређењу са гигантима попут "ЕксонМобајла" и "Шеврона" након жестоког раста америчких акција енергената.

Та разлика у вредности европских и америчких "супермејџорса" - мале групе нафтних компанија које контролишу већину нафтних танкера на свету - мами инвеститоре који обично не улажу у Европу, пише "Фајненшл тајмс" и додаје да се овај "тренд" појавио након што су европски менаџери фондова почели да избегавају нафтне компаније из еколошких разлога.

"Инвеститори у САД су склонији енергетским инвестицијама него менаџери фондова у Европи", рекао је Тони ДеСпирито из америчке инвестиционе компаније "Блекрок" који управља фондом за дивиденде. Због тога су акције европских супермејџора су дупло јефтиније од акција америчких нафтних гиганата.

Опоравак америчких енергетских компанија уследио је након вишегодишњих слабих перформанси које су достигле најнижу тачку када су цене нафте пале на почетку пандемије коронавируса.

"ЕксонМобајл" је 2020.године пријавио први годишњи губитак у више од једног века, да би у трећем тромесечју ове године пријавио рекордну добит од скоро 20 милијарди долара у трећем тромесечју ове године.

У Европи, компаније су спутане слабијом економијом, политичким ризицима као што су порези и претње попут судске пресуде која је приморала "Шел" да ревидира своју стратегију прошле године.

Неки инвеститори су такође довели у питање већи нагласак европских произвођача на диверзификацији од нафте и гаса изградњом нових предузећа за чисту енергију.

"Инвеститори поручују: 'Добри сте у производњи нафте, а не у изградњи ветроелектрана'", рекао је Ендру Гилик, стратег за енергетски сектор у консултантској кући "Енверус".

"Инвеститорима је веома јасно шта 'Ексон' и 'Шеврон'раде. Оно што им није јасно је шта БП и 'Шел' желе да ураде."

Истовремено, неки европски менаџери имовине су издвојили нафтне компаније на основу еколошких, друштвених и управљачких критеријума, с обзиром на њихов посао производње фосилних горива која загревају планету.

"У Европи је база акционара мање пријатељска према нафтним и гасним компанијама", рекао је Фред Фром, портфолио менаџер у компанији "Франклин темплетон". 

Иако група фондова са седиштем у САД узима у обзир факторе животне средине, "овде се ипак ради о поседовању најбољих компанија у индустрији, насупрот размишљању о 'одрживости' као сопственом или не поседовању читавог сектора, што је много више распрострањено у Европи."

image
VV inauguration
banner