Економија

Пара на пару иде? Плате главних извршних директора у САД порасле су за 7,7% и премашиле инфлацију

Директоре водећих америчких компанија инфлација не брине будући да зарађују скоро 300 пута више од својих запослених
Пара на пару иде? Плате главних извршних директора у САД порасле су за 7,7% и премашиле инфлацијуGetty © Michael M. Santiago / Staff

Средња плата главних америчких извршних директора порасла је за 7,7 одсто прошле године на рекордних 22,3 милиона долара, показала је нова студија. За разлику од радника, чије плате инфлација "једе", директори су успели да се изборе са истом.

Међу онима који су примили велика повећања плата били су извршни директори "Џефриз финансијске групе" и "Пролоџиз", пише Ројтерс позивајући се на студију, коју је објавила истраживачка фирма "Еквилар".

Студија је прегледала 100 најплаћенијих извршних директора у америчким јавним компанијама са приходом од милијарду долара или више који су пријавили компензацију од 31. марта. Сличан преглед прошле године показао је повећање плата генералних директора за 31 одсто за 2021.

Индекс потрошачких цена у САД, широко коришћена мера инфлације, порастао је на годишњем нивоу за 6,5 одсто закључно са 31. децембром, што је пад са седам одсто у односу на претходни период.

Плате међу извршним директорима порасле су брже него за раднике у САД 2022. Просечна недељна зарада запослених у америчком приватном сектору износила је 1.132 долара у децембру, што је 3,6 одсто више него годину дана раније, према америчком Бироу за статистику рада.

Већи добици генералног директора гурнули су средњи "коефицијент плата" у компанијама које су предводили извршни директори које је проучавао "Еквилар" на 288 пута већу плату од оне коју примају њихови запослени, у односу на 254 пута у 2021.

image