Економија

Чујте нас како урламо: Највећа банка САД не престаје да се шири

Банкарска криза само је ојачала "Џеј Пи Морган"
Чујте нас како урламо: Највећа банка САД не престаје да се шириGetty © Chris Hondros / Staff

Банка "Џеј Пи Морган Чејс" једна је од хиљада зајмодаваца који САД називају домом. Од 2018. отворили су филијале у 25 држава, плус Вашингтон. Скоро 4.800 локација налази се у свакој држави САД, а раније овог месеца свом портфолију су додали још 93 када су купили "Прву републичку банку" (ФРЦБ).

"Џеј Пи Морган" сада има више од 13 одсто депозита у земљи и 21 одсто укупне потрошње на кредитне картице, што је већи удео од било које друге банке. Његови инвестициони банкари доносе више прихода од свих њихових ривала са Волстрита, укључујући "Голдман Сакс" и "Морган Стенли", пише "Волстрит џорнал".

Највећа америчка банка је такође туристичка агенција за клијенте са дубоким џепом и медијска компанија која пружа препоруке ресторана. Њихова "Морган хелт" јединица покушава да трансформише здравствену заштиту коју спонзоришу послодавци. Институт, његов истраживачки центар у Вашингтону, саветује доносиоце одлука у влади користећи податке банке о потрошњи, штедњи и позајмљивању клијената.

Када се банкарски систем овог пролећа суочио са кризом поверења, снага "Џеј Пи Моргана" постала је баласт. Клијенти су им послали 50 милијарди долара нових депозита. Запослени у пропалим банкама послали су биографије. Министарка финансија Џенет Јелен позвала је извршног директора Џејмија Дајмона у помоћ.

За многе то "показивање снаге" једне банке разоткрило је слабост у америчком финансијском систему. "Џеј Пи Морган" и њихови ривали постали су толико велики, а њихов домет тако широк, да би влада готово сигурно ускочила да спречи њихов пропадање. Та имплицитна гаранција подстиче људе и предузећа да им пребаце свој новац у кризним временима, стварајући повратну петљу која велике банке чини већим на рачун њихових мањих колега.

Мање банке подржавају индустрије и регионе у којима мегабанке нису нарочито добре, каже Џин Лудвиг, бивши шеф Канцеларије контролора валуте, једног од највећих регулатора банкарског система.

"Имамо главну банку која се показала као добро вођена", рекао је Лудвиг, који сада води саветодавну фирму за финансијске услуге. "Али потребан нам је разнолик банкарски систем."

"Џеј Пи Морган" није завршио са ширењем. На свом годишњем дану са инвеститорима, Дајмон и његови поручници ће покушати да ублаже доминацију банке плановима за раст на тржиштима и производима где већ нису број 1. Главни међу њима је управљање богатством својих клијената, једна од најбољих понуда ФРЦБ.

"Порука са Дана инвеститора је: 'Ми смо Џеј Пи Морган, чујте како урламо'", рекао је Мајк Мајо, банкарски аналитичар у "Велс Фаргу".

У марту, банкарска криза која је уништила "Силикон вели банку" и "Сигначур" банку проширила се и на друге регионалне зајмодавце. "Прва републичка" је изгубила 100 милијарди долара депозита за неколико дана.

Дајмон је, на наговор Јелен, окупио своје колеге извршне директоре великих банака да положе 30 милијарди долара у ФРЦБ како би учврстио поверење јавности у проблематичног зајмодавца.

Иза кулиса, руководиоци "Џеј Пи Моргана" почели су да проучавају могућност куповине "Прве републичке банке" у случају да покушаји спасавања пропадну. Банка са седиштем у Сан Франциску имала је гомилу богатих клијената и готов посао за управљање богатством - нешто на ћему је "Џеј Пи Морган" радио.

Одани следбеници ФРЦБ међу елитом Западне обале омогућили би банкарима "Џеј Пи Моргана" приступ другој групи за којом су дуго чезнули: технолошким предузетницима са много новца за управљање и компанијама које би једног дана изашле на тржиште.

Ти клијенти би могли да постану вредан извор пословања за њену инвестициону банку, која тежи да избалансира пословање потрошача у кризи. Банкари "Џеј Пи Моргана" су надмашили с9воје ривале у саветовању о продаји акција и дугова и спајању сваке године у последњој деценији, наводи финансијска платформа "Дилоџик".

Димон и његови заменици су и раније били у овом положају, подсећа "Волстрит џорнал". Куповина пропалог "Вашингтон мјучуала" 2008. године помогла је "Џеј Пи Моргану" да започне ширење банке по целој земљи.

У годинама након финансијске кризе, "Џеј Пи Морган" се фокусирао на јачање односа са америчким богаташима. Пословање са кредитним картицама проширило се до гигантских размера, лансирајући своје брендове. Циљ је био да се створе односи које је, са сваком новом кредитном картицом, хипотеком и брокерским рачуном, све теже прекинути.

Удварање америчким богаташима постало је нешто као опсесија у "Џеј Пи Моргану". Руководиоци су трагали за пословима који би им омогућили да напредују још више. Њихови напори нису увек били успешни. У 2021, "Џеј Пи Морган" је платио 175 милиона долара за "Френка", мало познату стартап фирму која је помагала будућим студентима да се пријаве за финансијску помоћ. Годину дана касније, тужили су њену оснивачицу Чарли Џевиса, оптужујући је да је измислила већину својих корисника. Џевис је оптужена за превару и негирала је оптужб569е. "Велика грешка", рекао је Дајмон касније.

Дајмон је био одлучан да све буде како треба са "Првом републичком банком". Стотине запослених у "Џеј Пи Моргану" проучавали су биланс стања ФРЦБ, мреже филијала, вредности некретнина... Све је морало да буде спремно ако се договор постигне.

Последњег петка у априлу, Федерална корпорација за осигурање депозита одлучила је да је "Првој републичкој" истекло време. "Џеј Пи Морган" се покренуо брзином светлости. У суботу, Дајмон и његов главни поручник, Данијел Пинто, организовали су састанак са руководиоцима о томе шта би преузимање ФРЦБ значило за "Џеј Пи Морган", нарочито њихово одељење за управљање богатством .

Наиме, "Џеј Пи Морган" је 2019. објавио да покреће нови посао за опслуживање богатих који су избегли њихове малопродајне експозитуре и приватне банке за ултрабогате. Идеја је била да се ухвати део имовине од 4 билиона долара коју су депоненти "Џеј Пи Моргана" држали код других менаџера богатства као што су "Морган Стенли" и "Банка Америке".

Четири године касније, "Џеј Пи Морган" је и даље доста заостајао за својим ривалима. Постављен је циљ да се дође до 1 билион долара у имовини под управљањем. Преузимањем "Прве републичке" тај циљ би им био на дохват прстију.

"ПНЦ фајненшел", "Ситизенс фајненшел" и "Фифт трд банк" такође су се надметали за ФДИЦ, али је банка отишла у руке "Џеј Пи Моргана". Споразум је оживео дебату о растућој моћи највећих америчких банака.

"Крах 'Прве републичке банке' показује како је дерегулација учинила проблем превеликим. Банка са лошим надзором је пала у руке још веће банке - на крају ће порески обвезници бити ти који ће платити цену. Конгрес треба да изврши велике реформе како би поправио покварени банкарски систем", поручила је сенаторка Елизабет Ворен.

Дајмон је пак поручио да "Џеј Пи Морганова" способност да "прогута" већину депозита и зајмова "Прве републичке банке" показује да систем функционише како треба.

"Потребне су нам велике, успешне банке у највећој и најуспешнијој економији на свету", рекао је он. "А свако ко мисли да би било добро за Сједињене Америчке Државе да то нема, нека ми се јави."

"Џеј Пи Морган" сада разматра преуређење филијала "Прве републичке" банке у посебне филијале за богате купце, луксузне просторе где би могли да траже савете за инвестирање и управљање имовином. Успех зависи од способности банке да убеди финансијске саветнике ФРЦБ да остану, пише "Волстрит џорнал".

image