Економија

Др Пропаст је опет песимиста: Потребно је још непопуларних мера да би се избегла стагфлација

ЕЦБ и БоЕ су пред већим изазовом од Федералних резерви САД, јер цене у Европи и даље брзо расту, а привредни раст успорава, упозорио је истакнути економиста Нуриел Рубини, познатији као др Пропаст
Др Пропаст је опет песимиста: Потребно је још непопуларних мера да би се избегла стагфлацијаwww.globallookpress.com © Javier Rojas

Европска централна банка (ЕЦБ) и Банка Енглеске (БоЕ) морају да наставе са подизањем каматних стопа како би спречиле стагфлацију, упозорио је истакнути економиста Нуриел Рубини.

Чувени песимиста Рубини је рекао да ће недавни раст цена нафте задржати високу инфлацију и да је било каква прича о попуштању монетарне политике, која подразумева престанак подизања камата, преурањена.

Он је рекао да су ЕЦБ и БоЕ пред већим изазовом од Федералних резерви САД, јер цене у Европи и даље брзо расту, а привредни раст успорава.

"БоЕ би требало би да повећа стопе све до 5,75 одсто", рекао је Рубини за "Блумберг ТВ".

Кључна стопа британске централне банке тренутно је 5,25 одсто, а ове недеље се очекује даљи раст од четвртине поена.

Рубини, професор економије и међународног пословања на Пословној школи Стерн Универзитета у Њујорку, познат је по изјавама које су му донеле надимак "Др Пропаст", јер је упозорио на катастрофу пре финансијске кризе 2008. Тај надимак га прати због његових често неконвенционалних ставова.

Сада је поручио да су инвеститори превише оптимистични на тржишту кредита и обвезница.

"Пад америчких акција од 10 одсто је могућ с обзиром на стање у глобалној економији", упозорио је он, додајући да би друга тржишта акција прошла још горе.

Он је напоменуо да су централне банке еврозоне и Велике Британије у шкрипцу јер је инфлација превисока, а економије посрнуле, али је рекао да треба да наставе да повећавају стопе да би победиле инфлацију.

"То је дилема и за ЕЦБ и за БоЕ. С једне стране, уговорна економска активност ће их довести до тога да се можда у овом тренутку зауставе. С друге стране, ако инфлација остане много виша од циља, можда ће морати да повећају камате много више", рекао је Рубини.

САД су у јачој позицији, са "добрим вестима" које указују да нема "тврдог слетања" за америчку економију. Али он је рекао да тржишта нису у праву што очекују смањење стопа почетком следеће године. Уместо тога, Рубини сматра да ће ФЕД можда и даље морати да повећава стопе и да ће се прва смањења десити, можда средином следеће године.

"Не могу да кажу да су готови. Главна инфлација расте, цене нафте расту, постоји могућност да ће доћи до још једног повећања", рекао је Рубини.

Очекује се да ће ФЕД ове недеље држати стопе на 5,25-5,5 одсто. Он је напоменуо да недавни сигнали из БоЕ представљају "проблем".

"Сигнали нам говоре да нису сигурни да ли желе више да повећавају камате, а без даљег повећања стопе, могло би доћи до смањења инфлације и истинске стагфлације", упозорио је он.

Циљане стопе инфлације "немогућа мисија"

БоЕ је променила своје смернице пошто је економија почела да успорава. Производња је опала у јулу, а незапосленост расте. Креатори политике у Уједињеном Краљевству говоре о томе да ће стопе остати дуже високе. Инфлација потрошачких цена тренутно износи 6,8 одсто, што је троструко више од циља од два одсто.

Очекује се да ће званични подаци ове недеље показати да је инфлација у Великој Британији порасла на 7,1 одсто у августу због раста цена нафте. ЕЦБ је прошле недеље подигла стопе за четвртину поена на 4 процента и наговестила да је њен циклус раста стопа при крају.

Иако Рубини верује да су потребне веће стопе, он је рекао да оне прете да стварају нове проблеме.

Осврћући се на пензијску кризу у Великој Британији пре годину дана и експлодирање регионалног банкарства у САД раније ове године, рекао је да постоје ризици финансијске нестабилности.

"Структурне промене у глобалној економији – од старе демографије до геополитике ланца снабдевања – одржаће инфлацију високом. Као резултат тога, централне банке ће временом морати да подигну свој циљ инфлације са 2 на % или 4 одсто. И на страни понуде и на страни потражње, постоје фактори који имплицирају да је 2 одсто у овом тренутку немогућа мисија. А нови циљ може бити негде између 3 и 4 процента за напредне економије током времена, наравно, не преко ноћи", рекао је Рубини.

image