Економија

Отвара се ауто-пут од Руме до Шапца: Од Београда до Мачве за 40 минута

Деоницом од Руме до Шапца, са мостом преко Саве, Мачва и Срем добијају нову перспективу, а брзом саобраћајницом од Шапца до Лознице, која је у изградњи, овај крај ће имати бољу везу са Западном Србијом и Републиком Српском
Отвара се ауто-пут од Руме до Шапца: Од Београда до Мачве за 40 минута© Коридори Србије

Ауто-пут у пуном профилу Рума-Шабац дужине 24,6 километара биће свечано отворен данас у 10 часова, док ће пут за саобраћај бити пуштен до 15 часова. Траса ауто-пута Рума-Шабац заобилази насеља Кленак, Платичево, Хртковци и Јарак, чиме се ова места растерећују од тешког теретног саобраћаја. 

Комерцијални уговор за изградњу ауто-пута Рума-Шабац и брзе саобраћајнице Шабац-Лозница потписан је 19. новембра 2019. са азербејџанском компанијом "Азвирт" која је радила на његовој изградњи са домаћим подизвођачима. Деоницом од Руме до Шапца, са мостом преко Саве, Мачва и Срем добијају нову перспективу, а брзом саобраћајницом од Шапца до Лознице, која је у изградњи овај крај ће имати бољу везу са Западном Србијом и Републиком Српском.

Укупна дужина ауто-пута од Руме до Шапца са мостом преко Саве, која се пушта у јавни саобраћај обухвата 440 метара пута повезаних са Фрушкогорским коридором, 22,08 колометара ауто-пута од Руме до Шапца, мост преко Саве од 1.335 метара, као и 700 метара дела деонице 3 до петље Дреновац. Преостали део трасе деонице 3 је брза саобраћајница од Шапца до Лознице, дужине 53,88 километара која је још у изградњи.

Овај значајан инфраструктурни пројекат приближава Мачву, Лозницу и Подриње са Новим Садом и Београдом, где ће се од Шапца до Београда стизати за 40 минута, а петља Рума спаја ауто-пут Рума-Шабац са будућим Фрушкогорским коридором, као и са постојећим ауто-путем Е-70 Београд-Шид.

Када буде завршена изградња Фрушкогорског коридора, који ће се "наслањати" на овај пројекат, од Руме до Новог Сада, стизаће се за 20 минута.

Овај пут је иначе и најкраћа веза између Београда и Новог Сада са БиХ и Републиком Српском преко граничног прелаза Бадовинци (Павловића ћуприја) и даље према Бијељини или прелаза Трбушница код Лознице.

Укупна дужина саобраћајнице Рума - Шабац - Лозница је 78 километара, а цео пројекат је подељен на три деонице: ауто-пут у шест трака Рума - Шабац, затим мост преко реке Саве и брзу саобраћајницу у четири траке Шабац - Лозница. На потезу од Руме до Лознице предвиђена је изградња 56 објеката од тога 54 моста, као и изградња осам раскрсница (пет кружних и три денивелисане), али и три петље у Руми, Хртковцима и Дреновцу.

Деоница ауто- пута од Руме до Шапца, коај је управо завршена, има шест надвожњака, осам мостова и две петље, Рума и Хртковци. Овај ауто-пут има три наплатне станице - "Рума" са 11 пролаза у оба смера, "Хртковци" са пет пролаза у оба смера и "Шабац" са осам пролаза у оба смера.

У изградњу ауто-пута уграђено је 305.000 тона асфалта, 136.210 кубика бетона, 2.466.000 кубика материјала у насип, 16.074 тона арматуре и постављено 116,036 метара одбојне ограде. 

Градоначелник: У Шабац дошле 32 нове компаније

Градоначелник Шапца каже да је у питању значајна инвестиција за грађане која ће допринети привредном развоју тог краја. Модерна траса са 14 мостовских конструкција и мостом преко реке Саве, заобилази села Кленак, Платичево, Хртковце и Јарак, што ће директно утицати на растерећење у овим насељеним местима. Овај пут значајно ће допринети привредном развоју Шапца, али и овог дела Западне Србије.

Како је за Танјуг рекао градоначелник Шапца Александар Пајић, Шапчани су досањали свој сан и све је спремно за свечано пуштање ауто-пута у саобраћај.

"Ауто-пут долази у центар Северозападне индустријске зоне, у којој је, од најаве градње, за три године, продато 117 хектара земљишта. Чак 32 нове компаније започеле су пословање или прошириле своју производњу", рекао је градоначелник.

Пајић је изразио очекивања да ће бити запослен велики број Шапчана, као и људи из околних општина, те да ће Шабац постати центар Западне Србије где ће радници долазити због добре плате и добрих компанија.

"Нови ауто-пут значи и сигурнији долазак до Београда, према Загребу, а завршетком Фрушкогорског коридора до Новог Сада стизаће се за око 40 минута", рекао је градоначелник Шапца.

До краја следеће године се очекује и завршетак брзе саобраћајнице до Лознице, чија изградња у току. Тиме ће бити омогућено повезивање Срема, Мачве и западне Србије и Војводине, али и овог дела Србије са регионом са БиХ.

image