Економија

Од данас пријава за репрограм дуга за Инфостан: Коме Град опрашта и колико

Општа категорија корисника може да отплаћује дуг кроз једну, три, шест или 12 рата, док повлашћеним категоријама корисника, односно пензионерима и социјално угроженим људима, број рата може да буде и до 60
Од данас пријава за репрограм дуга за Инфостан: Коме Град опрашта и коликоwww.globallookpress.com © Ralph Kerpa

Грађани који имају дуговање за Инфостан од данас могу да дођу у било коју експозитуру предузећа "Инфостан технологије" да потпишу споразум за репрограм дуга, изјавила је Танјугу директорка сектора наплате у том предузећу Лидија Глигорић.

ЈКП "Инфостан технологије" од данас почиње репрограмирање дуга комуналних услуга, па ће грађани који имају дуговања моћи да се пријављују наредних шест месеци, све до краја априла идуће године.

На питање да ли је познато колика су дуговања према Инфостану и колики проценат Београђана има дуг, Глигорић је рекла да је проценат наплате преко система обједињене наплате изузетно висок, око 95 одсто, а да се за кориснике који редовно не плаћају рачуне, покреће поступак принудне наплате.

"Постоји једна група корисника који или добровољно не плаћају рачуне или имају ниска дуговања, или су их неке животне околности довеле до тога да су им се нагомилала дуговања. Такође, постоји случај да код преминулих особа наследници преузимају та дуговања. То су они корисници којима би овај репрограм помогао у решавању свих тих заосталих дуговања", рекла је Глигорић.

Она је навела да грађани који имају дуг могу да дођу у било коју експозитуру да попуне захтев и да се распитају о дуговањима и колико би тај дуг износио након отписа камате и дела главнице, након чега могу да потпишу уговор уколико су сагласни са свим.

Када је реч о броју рата за плаћање, Глигорић је навела да општа категорија корисника може да отплаћује дуг кроз једну, три, шест или 12 рата и да то зависи од њих. Када је реч о повлашћеним категоријама корисника, односно пензионерима и социјално угроженим људима, број рата може да буде и до 60.

Казала је да су репрограмом дуга обухваћени и корисници за које већ постоје покренути поступци принудне наплате.

"Та дуговања улазе у укупан износ дуговања за репрограмирање дуга. Сви поступци принудне наплате након закључења уговора о признању и отплати на рате се обустављању и ваша обавеза као корисника јесте да поштујете одредбе новог уговора о репрограму, уколико их не поштујете покренуће се нови поступак принудне наплате", објаснила је Глигорић.

image