Економија

Акције америчких банака достигле најнижи ниво свих времена у односу на С&П 500

Смањење обима пословања банака у протеклих 10 година било је подстакнуто историјски ниским каматним стопама, лошим билансима стања и владиним прописима
Акције америчких банака достигле најнижи ниво свих времена у односу на С&П 500www.globallookpress.com © Wang Ying

Акције америчких банака достигле су најнижи ниво свих времена у односу на С&П 500, показују подаци "Банке Америке" које је пренео "Бизнис инсајдер".

Посматрано у дужем периоду, америчке банке су ослабљене бројним факторима, укључујући периодичне дужничке кризе 1980-их, 1990-их и 2000-их, као и појачану регулативу у банкарском сектору. 

"Смањење обима пословања банака у протеклих 10 година било је подстакнуто историјски ниским каматним стопама, лошим билансима стања и владиним прописима који ометају профитабилност банака", рекао је инвестициони стратег из Банке Америке. 

Осим тога, акције банака су пале у последње време услед пада обвезница који је ослабио билансе у целој индустрији. 

Након што су каматне стопе порасле у последњих 18 месеци, цене обвезница су пале. Неколико регионалних банака било је принуђено да прода обвезнице са губитком усред кризе ликвидности, попут "Силикон вели банке".

Многе од тих обвезница су још у књигама. Према проценама "Мудиса" америчке банке имају 650 милијарди долара нереализованих губитака који произлазе из обвезница које су купиле током дужег периода са скоро нултим каматама.

Само "Банка Америке" има 130 милијарди долара нереализованих губитака у вези са својим обвезницама. 

image