Економија

Скок испорука руског дизела: Рекордни извоз у децембру

Испоруке руског дизела из црноморских и балтичких лука последњег месеца 2023. уједно ће бити и најобимнији извоз од јула
Скок испорука руског дизела: Рекордни извоз у децембруwww.globallookpress.com © Axel Heimken

Русија ће у децембру повећати извоз дизела из својих лука на Црном мору и Балтичком мору за 28 одсто у односу на новембар, пошто је Москва додатно ублажила ограничења извоза горива, а црноморске олује су одложиле неке новембарске утоваре за последњи месец 2023, показали су подаци у које је "Блумберг" имао увида.

Овог месеца Русија би требало да испоручује у просеку око 681.000 барела дизела дневно из својих главних западних лука, дакле 28 одсто више него прошлог месеца, тврди агенција "Кплер".

Децембарске испоруке руског дизела из црноморских и балтичких лука уједно ће бити и најобимнији извоз од јула.

Скок је уследио након што је Русија 6. октобра делимично укинула привремену забрану извоза дизела која је трајала нешто више од две недеље и довела до пада испорука овог горива поморским путем за 11 одсто у односу на септембар.

Укинуто је ограничење на извоз дизела и гаса који се испоручују цевоводима у морске луке, под условом да произвођач дизела испоручује најмање 50 одсто дизела на домаће тржиште.

Забрана извоза бензина, такође укинуто након скоро два месеца, и дизела уведена је да би се стабилизовале домаће цене горива услед скока цена сирове нафте и слабе руске рубље у септембру.

image
VV inauguration
banner