Економија

Добра вест за дужнике: НБС донела нову одлуку о каматама за кредите

Одлуку Извршног одбора о задржавању референтне каматне стопе на непромењеном нивоу определиo је наставак попуштања глобалних инфлаторних притисака, као и успостављена опадајућа путања домаће инфлације
Добра вест за дужнике: НБС донела нову одлуку о каматама за кредите© kmfdm1 - stock.adobe.com

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је на данашњој седници да референтну каматну стопу задржи на нивоу од 6,50%. На непромењеним нивоима су задржане и каматне стопе на депозитне (5,25%) и кредитне олакшице (7,75%), саопштили су из НБС.

Одлуку Извршног одбора о задржавању референтне каматне стопе на непромењеном нивоу определиo је наставак попуштања глобалних инфлаторних притисака, као и успостављена опадајућа путања домаће инфлације и њен очекиван повратак у границе циља средином наредне године.

Ова одлука је добра вест за грађане који имају кеш и друге кредите у динарима, јер то значи да рата неће да им расте.

"Приликом доношења одлуке уважена је и чињеница да су у претходном периоду пооштравани монетарни услови путем основног инструмента, каматне стопе, а у септембру и повећањем стопе обавезне резерве, као и да је сада потребно да се сагледају пуни ефекти донетих мера. Преношење досадашњег пооштравања монетарне политике на каматне стопе на тржишту новца, кредита и штедње указује на ефикасност трансмисионог механизма монетарне политике", саопштили су из централне банке.

Како наводе из НБС, приликом доношења одлуке, Извршни одбор је пре свега имао у виду даље слабљење глобалних инфлаторних притисака. У зони евра, нашем најважнијем трговинском партнеру, инфлација је наставила да се смањује у новембру, а томе су у највећој мери допринели пад цена енергената и нижи раст цена хране и услуга.

Извршни одбор је истакао да су кретања у домаћој економији у складу са пројекцијама НБС.

"Међугодишња инфлација наставила је да се смањује и у октобру се спустила на једноцифрени ниво од 8,5%. Смањењу инфлације у највећој мери допринео је наставак успоравања раста цена хране, као и цена производа и услуга у оквиру базне инфлације (индекс потрошачких цена по искључењу хране, енергије, алкохола и цигарета) на 7,3%
међугодишње. Раст цена хране у октобру био је најнижи у претходне две године и износио је 10,5% међугодишње", навели су из НБС.

image