Економија

Спласнула очекивања: Европска унија смањује прогнозе раста за 2024. годину

Подаци о БДП и производњи еврозоне ревидирани су наниже, док се очекује да ће се инфлација преполовити у односу на прошлогодишњи максимум
Спласнула очекивања: Европска унија смањује прогнозе раста за 2024. годинуGetty © Christophe Gateau

Европска комисија је смањила своје прогнозе за раст у Европској унији и еврозони за 2024. годину, јер високе каматне стопе оптерећују економску активност, али је навела да се очекује да ће се инфлација преполовити у односу на прошлогодишњи максимум.

У економским прогнозама објављеним у четвртак, Комисија је навела да очекује раст бруто домаћег производа од 0,8 одсто у еврозони ове године и 0,9 одсто у ЕУ, што је пад у односу на 1,2 и 1,3 одсто који се очекивао у њеној јесењој прогнози, пише "Фајненшл тајмс".

Комисија је додала да се очекује да ће годишња инфлација у еврозони ове године пасти за половину на 2,7 одсто са 5,4 одсто у 2023. години, што је стрмији пад од раније предвиђених 3,2 одсто.

"Опоравак који се очекује 2024. биће скромнији него што је било предвиђено пре три месеца, али да ће постепено убрзати темпо због споријег раста цена, раста реалних плата и изузетно снажног тржишта рада", рекао је Паоло Ђентилони, европски комесар за економију.

Тржишта очекују да Европска централна банка (ЕЦБ) почне да смањује каматне стопе ове године, вероватно у априлу, са садашњих рекордних 4 одсто.

Међутим, у четвртак је председница ЕЦБ Кристин Лагард упозорила да "треба да будемо сигурнији" да је инфлација на путу да достигне циљ од 2 одсто пре него што се размотри смањење. Она је рекла да ће бити потребне дубље анализе и више времена пре него што буде доента одлука о смањењу каматних стопа.

"Последња ствар коју желим да видим је доношење исхитрене одлуке да се инфлација поново повећа и да морам да предузмем више мера", рекла је она у Европском парламенту.

Комисија је саопштила да се очекује да ће се раст повећати 2025. године, попевши се на 1,5 одсто у еврозони и 1,7 одсто у ЕУ. Такође је ревидирала производњу за 2023. на 0,5 одсто у обе области, након стагнације у последњем кварталу.

Инфлациона очекивања су ревидирана наниже, јер су цене енергената и осталих роба пале брже него што се очекивало. Инфлациона очекивања еврозоне за 2025. остају непромењена и нешто изнад циља од 2,2 одсто.

Комисија је упозорила да би поремећаји у трговини у Црвеном мору и даље могли да изазову изненађења у погледу инфлације.

Филип Лејн, главни економиста ЕЦБ, рекао је да ће недавна повећања стопе ускоро довести до виших трошкова хипотека.

Једанаест привреда ЕУ, укључујући највећу, Немачку, претрпело је смањење раста у 2023. Међутим, у својим најновијим пројекцијама, комисија предвиђа да ће свих 27 земаља чланица исмати позитиван раст 2024. године.

Компаније се боре да се прилагоде тежем пословном окружењу у блоку. Како је финансијска подршка из ере пандемије у многим земљама укинута, број банкрота је порастао за 0,6 одсто у последњем кварталу прошле године, према статистичком бироу Европске уније "Еуростат".

Међутим, број регистрација предузећа порастао је за 0,1 одсто у односу на претходно тромесечје, што представља четврти узастопни квартални пораст.

image