Економија

Стручњак из Института "Винча": Нуклеарна енергија је једини начин да задржимо енергетски суверенитет

Директор Института за нуклеарне науке "Винча" Славко Димовић је рекао да је окретање нуклеарној енергији процес отрежњења у којем цео свет схвата да без употребе нуклеарне енергије не постоји могућност четврте индустријске револуције
Стручњак из Института "Винча": Нуклеарна енергија је једини начин да задржимо енергетски суверенитетwww.globallookpress.com © IMAGO/Wolfgang Maria Weber

Нуклеарна енергија је једини начин да адекватно одговоримо на енергетске изазове, али и да задржимо енергетски суверенитет државе, оценио је Славко Димовић из Института за нуклеарне науке "Винча". Димовић је рекао да је окретање нуклеарној енергији процес отрежњења у којем цео свет схвата да без употребе нуклеарне енергије не постоји могућност четврте индустријске револуције и да применом алтернативних извора енергије може да се задовољи тек 30 одсто те потребе.

Истакао да је једно од могућих решења на путу ка примени нуклеарне енергије у Србији употреба нуклеарних модуларних реактора.

Навео је да Србија треба да развија свој хидропотенцијал, у првом реду реверзибилну хидроелектрану "Бистрица" и да привреда треба што више да се окрене енергетици.

"Ми имамо Чернобиљски мораторијум из 1989. године, који је потпуно анахрон, јер не само да забрањује изградњу нулеарних електрана, него заправо негативnо утиче како на научни, тако и на технолошки напредак", истакао је Димовић.

Изразио је уверење да ће Србија кренути у правцу куповине или изградње модуларних или класичних реактора.

"Нуклеарни модуларни реактори су јефтинији, мање су запремине и имају мању инсталисану снагу. Уз то су адаптибилни, ефикасни и заузимају мању површину. Могу да се скалирају у складу са потребама и уграђују у постојећа енергетска постројења, као што су напуштене термоелектране", објашњава Димовић.

Додаје да се нуклеарни модуларни реактори могу изградити и у подручјима која нису густо насељена.

Навео је да би требало да се улаже и у један и у други тип реактора. Говорећи о стручном кадру, Димовић је рекао да је Србија годинама била "обогаљена" Чернобиљским мораторијумом, али и да има највећи институт на Балкану, Институт за нуклеарне науке "Винча".

"Он може да буде окосница и расадник знања и матица у којој би се скупљали домаћи и светски стручњаци, али и да се врате наше људи који су отишли у иностранство", истакао је Димовић.

Додао је да би улагање у нуклеарну енергију подстакло младе људе да се ангажују у тој области.

Навео је и да је за сваки велики подухват потребна подршка јавности која, како каже, треба да схвати да је нуклеарни отпад који се генерише у нуклеарnим електранама мале запремине.

"Постоје домаћи стручњаци који су искусни у том послу, а нуклеарна енергија је једини начин да задржимо суверенитет своје државе", закључио је Димовић.

image
VV inauguration
banner