Култура

Коларчева задужбина обележава 145 година постојања

На обележавању јубилеја одаће се признање Бемусу, Институту за физику, као и уметници Марији Ћалић
Коларчева задужбина обележава 145 година постојања© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Задужбина Илије Милосављевића Коларца обележава 21. новембра 145 година постојања и славу Светог архангела Михаила, када ће бити и уручене плакете Одбора за изузетан допринос програмској делатности и Годишња награда Галерије за најбољу самосталну изложбу у сезони 2022/2023.

Добитници плакета су фестивал Београдске музичке свечаности (БЕМУС) и Институт за физику, док је уметница Марија Ћалић добитница награде Галерије за изложбу "Црно сунце".

Први концерт најстаријег и најзначајнијег музичког фестивала у Србији одржан је пре 55 година, тачније 7. октобра 1969, у Коларчевој задужбини – наступила је Београдска филхармонија с диригентом Живојином Здравковићем и совјетском виолинисткињом Ирином Бочковом.

Од тада до овогодишњег Бемуса у Коларчевој задужбини одржана су 562 концерта на којима су наступили бројни симфонијски оркестри, хорови, камерни ансамбли, солисти.

Институт за физику у Београду, као институт од националног значаја за Републику Србију, врхунска је научноистраживачка установа за физику и сродне научне области, а ради и на популаризацији науке и приближавању најновијих научних достигнућа ширим слојевима кроз популарна предавања.

Сарадња овог института и Задужбине Илије М. Коларца траје више деценија а резултирала је реализацијом више врло успешних и занимљивих циклуса предавања који су наишли на одличан одзив публике.

Изложба Марије Ћалић "Црно сунце" настала је као резултат уметничког рада с фотографским архивама – кутијама слајдова купљених на београдској Каленић пијаци, које је уметница претворила у материјализовани ресурс за креативна истраживања. Резултат су значењски вишеслојно промишљена уметничка дела која чине ову изложбу.

Оваквим концептом и уметничким квалитетом поставка "Црно сунце" се издвојила у годишњем репертоару Галерије Коларчеве задужбине.

image