Култура

Сатиричар Марко Пајић добитник Вибове награде

Пајић је аутор који на духовит начин пише о невеселим појавама и мудрим мислима критикује непаметне потезе протагониста јавног живота, оценио је жири у својој одлуци да га прогласи победником
Сатиричар Марко Пајић добитник Вибове наградеGetty © James Paterson/N-Photo Magazine/Future via Getty Images

Добитник Вибове награде листа "Политика" за најбољег младог сатиричара до 35 година је Марко Пајић, саопштили су данас организатори доделе признања.

У најужем избору били су Радојка Драганић и Урош Папеш, а жири Вибове награде је у одлуци оценио да је Пајић "аутор који на духовит начин пише о невеселим појавама и мудрим мислима критикује непаметне потезе протагониста јавног живота".

"Хуморно-сатирична и гротескна пројекција наше стварности у Пајићевим афоризмима налази свој одговарајући и уверљив израз. Његови кратки и вишезначни записи луцидно, сликовито и речито тумаче свакодневицу која је каткад фантастичнија од саме литературе", навео је жири.

У жирију су били уредник хумористичких рубрика у "Енигматици" и "Разбибризи" Александар Чотрић, Политикиног "Сатирикона" Драгутин Минић Карло, колумниста и уредник "Политике" Александар Апостоловски, књижевник Витомир Теофиловић и сатиричар Јован Зафировић.

Награда названа по сатиричару и новинару "Политике" Владимиру Булатовићу Вибу (1931-1994) додељује се од 1995. године, а састоји се из плакете, повеље и новчаног износа, и биће уручена Пајићу у просторијама "Политике" 8. марта, на 93. годишњицу Вибовог рођења.

Професор Пољопривредне школе у Ваљеву, Пајић је писац љубавне, мисаоне, дечије и сатиричне поезије, а афоризме објављује у "Политици", "Вечењим новостима" и другим гласилима.

image
VV inauguration
banner