Магазин

У потрази за срећом

Ако ико зна тајну среће, онда су то људи који су читаве своје каријере посветили изучавању исте. Они сматрају да бити срећан све време није изводљив, па чак ни пожељан циљ. Који су њихови савети за постизање среће?
У потрази за срећом© pixabay/JillWellington

"То није жуто насмејано лице (смајли), већ искреност према себи и свим емоцијама које се појављују. Уместо да форсирате да преокренете емоције када ствари крену низбрдо, права срећа долази из окружења пуног љубави, доброчинства и квалитетно проведеног времена", сматра експерт за позитивну психологију Стела Гризонт.

Гризонт је једна од 18 експерата за срећу, које је окупио магазин "Тајм" како би испитао које су то дневне навике и професионална сазнања која се могу применити на лични живот свакога.

Значење среће је субјективно, а испитаници се слажу да срећу чини коктел од - осећаја контроле и аутономије у животу, осећаја смисла и сврхе и повезаност за другима. И сви се већином слажу да се срећа може измерити, ојачати па и научити.

На питање: Да ли је срећа избор? већина стручњака мисли да је срећа пола добијена или урођена, а пола изабрана. За изабрану половину, људи раде напорно како би је остварили. Да ли се срећа може купити? "Новац не може купити срећу, али може купити доста ствари које доприносе осећају среће, као што је то на пример узбудљиво искуство или путовање за памћење", сматрају испитаници овог истраживања. Трошење новца на друге такође је повезано са осећањем среће. Али, и даље су најпоузданији начини доласка до среће бесплатни, као што је то медитација, захвалност, уважавање и алтруизам.  

Ипак најважнија лекција за коју стручњаци сматрају да је половина здравља и осећаја среће, је прихватање негативних емоција а не њихово сузбијање. Изражавање осећања беса или страха је здраво, а њихово скривање и глумљење среће је једна од највећих заблуда.

Како стручњаци за срећу успевају да остану срећни

Већина стручњака у овој области има сличне навике. Провођење времена са породицом, ван куће. Изласци са пријатељима, од 3 до 4 пута недељно у већем друштву. Одржавање блиских пријатељстава, партнерског односа ствара код људи осећај припадности.

Имати хоби такође се налази високо на лествици ових стручњака. Уметност, музика, кување или читање, је важно свима. Већина је изјавила да се својим хобијима бави и до 6 пута током недеље. Њихов савет је да се и бављење спортом подведе под сталну навику од чак 3 до 6 пута недељно. Уколико из неког разлога особа не може да се бави спортом, три пута недељно требало би прошетати, посебно по сунчаном дану. У току боравка на отвореном урадити вежбе дисања или једноставно читање или разгледање у природи. Посебан акценат стављају на довољну количину ноћног одмора, макар 7 часова, јер како наглашавају, одмор је у блиској вези са психичким миром.

Психички мир, психолози и стручњаци, такође постижу и кроз разговор са блиским људима, а неколицина је навела да искрен разговор са најбољим пријатељем, олакшава стрес, посебно уколико се кроз плач ослободе тензије.

"Питам себе да ли је лош дан под мојом контролом или не. Уколико јесте, гледам како могу боље да поступим, а уколико није, једноставно пустим", каже једна од учесница истраживања, Џен Лим, ауторка књиге "Изнад среће". Она воли да ради ствари које њу или особе њој блиске, чине срећнима. Некада изненади вољене особе поклоном или дан проведе у ритуалима који јој помажу да остане нежна према себи.

Стручњаци којима је посао да науче друге како да пронађу срећу у свом животу, сматрају да је срећа понекад неухватљива, али да на њој треба свакодневно радити.

 

 

image