Магазин

Појава када партнер не жели да вас упозна са пријатељима и породицом има своје име

"Стешинг" (енгл. Stashing - скривање) је нови термин у забављању, а представља појаву у којој особа не жели да упозна свог љубавног партнера/партнерку са пријатељима и породицом и не објављује информације о овој вези на друштвеним мрежама. Ово оставља негативне последице на везу јер код партнера ствара осећај недовољне важности.
Појава када партнер не жели да вас упозна са пријатељима и породицом има своје име© pexels/Pixabay

Прошло је пет месеци откако сте почели да излазите са својим партнером. Ишли сте заједно на одмор, јели у његовом омиљеном ресторану, проводили много времена заједно али нисте упознали ниједног од његових стварних пријатеља, као ни породицу. На улици сте налетели на његовог друга уз средње, али кад боље размислите није вас ни представио као своју девојку. Када сте поставили слику вас двоје на Инстаграм, он је од вас тражио да је избришете. Звучи као да сте "стешинговани" односно, партнер вас намерно скрива од својих пријатеља и породице.

Термин је осмилио  магазин "Метро", а заправо скривања партнера на овакав начин свако је искусио макар једном у животу. Стешинг подразумева озбиљну везу у којој вас партнер скрива од свих себи блиских људи. Поменути магазин је као један од првих симптома навео да партнер не упознаје особу са родитељима и да се не појављују заједно на друштвеним медијима. Такође уколико вас партнер не помиње док са другима прави планове онлајн или са њима телефонира знак је да је у питању "стешинг". Термин асоцира на гурање нереда у ћошак собе како би се исти сакрио, а соба деловала уредно, како наводи "Метро", што је управо тачан опис како једна особа прикрива чињеницу да се забавља са неким правећи се као да се ништа не дешава.

"Стешер вас крије јер се стиди или има поремећене односе са својом породицом, не види озбиљну будућност са вама или има већ неку другу везу", наводи брачни саветник и саветник за парове, Ирина Фрстен. Овакво понашање је наравно болно, пре свега може да створи осећај да парнер лаже о свом животу или да вара вас или да вара са вама неког трећег. Такође ствара комплексе код партнера који мисли да га се неко стиди или да није довољно вредан/вредна да би била упозната са важним људима у животу партнера.

Колико је важно упознати битне људе у партнеровом животу, потврђује једна научна студија из 2012. године. Истраживачи су дошли до закључка, да управо добри односи са партнеровом породицом и фамилијом, помажу вези да опстане. 

Наравно, постоје и ситуације у којој не упознајете партнерове блиске људе из предострожности. Уколико је веза релативно нова, затим ако ваш партнер/партнерка има компликоване односе са својом фамилијом (уколико су родитељи растављени, не комуницира са њима или уколико су преминули). Непојављивањем заједно на друштвеним мрежама, можда жели да избегне бившег партнера/партнерку, који би вас уходили. 

Иако наведени разлози делују као валидно оправдање, "стешинг" који се намерно ствара је свакако токсична веза. Ако се чини да партнер из неког разлога скрива везу, требало би отворено разговарати, па видети реакцију. Уколико на поменуте проблеме каже да је то претерано или почне да вређа, само ће потврдити да је "стешинг" присутан али и да је манипулатор. Такву везу би свакако требало прекинути. 

image