Магазин

Корак у непознато - Како освојити нову индустрију и направити каријерни заокрет

У савременом свету промена посла је сасвим уобичајена појава, а према подацима, миленијалци се на својим позицијама задржавају у просеку између једне и две године. И поред тога што се на овако радикалан корак најчешће одлучују својевољно, нови посао и колектив несумњиво представљају повод за бригу и несигурност. Како онда направити каријерни заокрет, "стати на ноге" и обрести сигурност на новом послу у потпуно непознатој индустрији?
Корак у непознато - Како освојити нову индустрију и направити каријерни заокрет© Canva / Sanja Radin

Према истраживањима које је спровела компанија "Дилоит" ( Deloitte), чак 61 посто миленијалаца спремно је да самоиницијативно преузме ризик и опроба се у некој новој индустрији, док је чак 80 посто испитаника изјавило како би, да им се укаже прилика (у случају добијања конкретне понуде), прешло у компанију која није у њиховом домену ради развоја каријере и усавршавања знања. На основу овога могли бисмо закључити да је "пут у непознато" доста једноставна одлука, иако она захтева доста размишљања и "стављања на папир" свих плусева и минусева, али и излазак из зоне комфора, који је за већину доста захтеван. Који су то савети за превазилажење страха од непознатог посла и колектива, који могу помоћи када се нађете на новом терену?

Дефинишите у ком смеру желите да идете

Избор нове професије може трајати доста дуго, нарочито када је реч о професијама које захтевају специфичне техничке вештине (hard skills) – управо због тога важно је поставити себи питање: шта је циљ? Да ли је циљ развој каријере на руководећим позицијама, у области пројектног менаџмента или можда истраживања?

Такође, и вредности компаније и њена интерна култура умногоме могу утицати на ваш каријерни пут, те је важно одабрати ону у са чијим се вредностима можете поистоветити и која одражава ваше погледе на свет и пружа простор за лични и професионални развој. Истражите компанију "уздуж и попреко", пронађите запослене и бивше запослене или послушајте неки интервју, тако ћете моћи да стекнете бољи увид у то да ли је таква компанија за вас.

Пронађите ментора

Након што сте донели одлуку о усмерењу и добили посао у компанији која вам даје могућности за развој следећи корак је проналажење ментора. Да бисте што боље освојили нову професију потребно је не само да разумете обим посла који се од вас очекује, већ и да кренете стопама некога ко је тај пут прошао, и чија ће вам подршка значити у првим месецима да савладате све новине. Немојте се устезати да питате за савет некога ко има више искуства и знања из области која вас занима, потрудите се да од свог руководиоца добијете подршку која вам је потребна или контакте коме бисте се могли обратити за помоћ и менторство. И наравно, не заборавите да своја знања (онда када их будете стекли у довољној мери) поделите и са другима – имајте на уму да сте тај пут и сами прелазили и да он није нимало лак.

Прокрчите пут до лидерске позиције

Да бисте постали лидер важно је да научите да резултате свог рада транспарентно и са поносом показујете, јер само на тај начин ћете моћи да добијете "поен више" код остатка колектива. Не бојте се да јавно изнесете своје заслуге и стечена знања – касније вам управо она могу користити као степеник на каријерној лествици. Да бисте постали лидер, пожељно је да учествујете у разним форумима, доприносите развоју професионалних удружења или усавршавате своје "меке" и "тврде" вештине, а пут до лидерске позиције на тај начин биће краћи и достижнији.

Направите списак својих достигнућа и заслуга

Вођење овакве евиденције од пресудног је значаја за развој каријере. За почетак саставите план на који начин ћете постићи жељене циљеве, а затим и како ћете их презентовати и искористити за развој каријере. За ово може послужити и друштвена мрежа ЛинкедИн: проширите круг својих конекција, развијајте вештину презентације и учествујте у конференцијама из ваше бранше – на тај начин привући ћете нове контакте и скренути пажњу на своја достигнућа. Такође, списак вештина и заслуга можете искористити и за ажурирање радне биографије.

Усавршавајте своје "меке" вештине

Иако су техничке вештине важне за добијање посла и рад у новом окружењу, развијене "меке" вештине (soft skills) ће пресудити када се пред послодавцем нађу два кандидата са једнаким знањем и техничким вештинама. Због тога је важно радити на себи у свим сферама и стећи не само дубину, већ и ширину: порадите на томе да освојите асертивност у комуникацији, умеће преговарања са "тешким" клијентима и савладате тимски рад – не само да су веће шансе да добијете жељени посао, већ ће и уклапање у нов колектив проћи далеко безболније и брже.

Немојте презати од тога да изнесете своје мишљење

У енглеском језику постоји израз "Прихвати повратну информацију као поклон" ("Take feedback as a gift"), а уколико имате релевантно мишљење о одређеној теми, немојте се устезати да уђете у дискусију: професионално и коректно, на бази аргумената донесите до опонента своје виђење ситуације или предлог за решавање спорног питања. Уколико се испостави да ваше мишљење ипак није исправно, немојте то схватати лично, а критику прихватите као поклон (баш као што Енглези кажу) и из ње извуците лекције које ће вам помоћи у даљем раду. Уколико пак уочите да се у колективу системски одбијају сви предлози за побољшање и онемогућава изношење мишљења, запитајте се да ли је ваша иницијална процена компаније адекватна и да ли вам је ту место.

"Велики залогај" није баук

Често се деси да своје могућности потценимо, нарочито уколико је реч о новом послу у окружењу на које нисмо навикли, а преиспитивања овог типа могу бити погубна за нашу каријеру. Због тога је од великог значаја реално проценити сопствене могућности, а затим закључак о томе да ли смо спремни за неки нови пројекат донети на основу тога, а не на основу стрепњи да можда нећемо успети.

Цените своја достигнућа

Правило да онај који је тих и повучен може да догура даље одавно је остало у прошлости, а само они који се за себе боре успевају да достигну жељене каријерне циљеве. Будите свој амбасадор, адвокат и главни заштитник својих интереса и немојте презати од тога да тражите оно што вам припада, било да је у питању повишица, бонус или неки бенефит из радног односа који сте својим радом и преданошћу заслужили.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner