Магазин

Више од речи: Које тајне нам откривају гестови које користимо свакодневно и одакле потичу

Од подизања палца на горе до мирења малим прстом, гестови су део различитих култура и пркосе језичким баријерама. Многи потичу још из старог Рима и неизмањени се користе и данас. Свакога дана сусрећемо се са њима а не размишљамо о њиховом настанку и свему што се иза њих крије. Да ли знате који су то увредљиви гестови, који су само у неким земљама прихватљиви, а који нам иду право из срца? И зашто су нам гестови важни?
Више од речи: Које тајне нам откривају гестови које користимо свакодневно и одакле потичу© pixabay/leopoldboettcher

У настојању да се споразумемо са другим људима, често користимо различите гестове. Имајући у виду да је такав вид комуницирања стар готово колико и сам човек, не треба да чуди да постоје неки универзални знаци, карактеристични за људе у целом свету.

1. Знак "V"- од отпора до победе

Високо подигнута два прста (кажипрст и средњи прст), заправо су јединствен знак, са два значења.

У питању је формирање латиничног слова "В" које је оригинално значење добило током трајања Другог светског рата, када је белгијски политичар Виктор де Лавалеје, током емисије на Би-Би-Си радију, предложио слушаоцима у окупираној Европи да користе поменути знак као симбол отпора над Немцима.

Касније, током шездесетих година, када је постао прихваћен у Европи, знак је постао симбол за "мир". Многи га данас користе да симболизују победу или тријумф, по угледу на енглеску реч за победу - В (виктори - victory).

2. Вулгарни средњи прст

Показивали су га у неким грчким драмама и комедијама заједно са другим вулгарним гестовима, попут "махања" мушким полним органом. Постоје подаци да је грчки писац Аристофан овај гест употребио у комедији "Облаци" 424. горине пре нове ере, када један од ликова показује средњи прст у дискусији са филозофом Сократом.

А из ове древне културе долази нам и чувена реченица грчког биографа Диогена који се политичару Демостену, уз подизање средњег прста, обратио речима: "Ево га највећи демагог Атине!".

Овај гест "непристојним прстом" називали су нешто касније грађани старог Рима, а представљао је физичку претњу. Латинска фраза за средњи прст била је "дрски прст" или прст којим ћу те пробушити. Користио се чак и у рапсравама у Сенату, кажу историчари. 

Поједини историјски извори наводе да је римски имеператор Калигула терао поданике да му, уместо руке, љубе средњи прст, којим би претходно сугестивно махао како би још више подсећао на пенис.

Али управо у Риму, паралелно се појављује и веровање да ће показивањем овог геста, отклонити уроке и имати више среће у животу. Имајући то у виду, сваки пут када би се Римљани сусретали са злонамерним погледом, веровали су да ће се заштитити од клетви тако што ће показати магични средњи прст.

У савременој култури, често се може видети, на пример на стадионима, како навијачи једног тима супарницима показују два прста, мало искошена, или хоризонтално. Реч је о "дуплом фалусу", како га описују историчари и етнолози.

У сваком случају, показивање средњег прста одавно је превазишло националне, језичке, културолошке и све друге оквире и границе. Данас се ово гестикулирање може видети свакодневно, на сваком кораку - на концертима, протестима, утакмицама, на улици...

Ипак, поједини етнолози сматрају да овај гест није само показивање мушког полног органа, већ може да симболизује протест, бес, чак и узбуђење.

3. Палац горе, палац доле

Ови симболи вас могу асоцирати на гладијаторске борбе и одлучивање о животу гладијатора након борбе. Опште је веровање да је палац усмерен нагоре значио да ће гладијатор бити помилован, а спуштен палац да га чека смрт.

Вековима касније, Французи и Енглези су развили нешто другачија значења ових знакова. Наиме, палчеви подигнути на горе су симболизовали добар квалитет одређене хране, док су палчеви усмерени на доле имали негативну конотацију. Истовремено Кинези су палчевима окренутим на горе означавали нешто изванредно.

Данас кликом на један од ових палчева, можете коментарисати нечији текст, слику или видео на друштвеним мрежама.

4. Мирење малим прстом

Када смо се као деца, након свађања са пријатељима, мирили са истима, певали смо - "Мир, мир, мир, нико није крив..", а чин мирења подржавао је и гест хватања малим прстима. 

Зашто је мали прст најбољи за мирење? Неки кажу да је то зато јер што кроз мали прст пролази меридијан срца. Други сматрају да је ова навика настала из тога што је мали прст "најслабији у шаци", па овим гестом показујемо да нам свађа и није била толико битна, да је слабашна.

Мирење малим прстом оригинално потиче из Јапана, тачније настао је негде у периоду између 1600. и 1803. године и назван је "yubikiri" илити отсецање пста, а пратила га је песмица "Онај ко лаже нека буде натеран да прогута хиљаду игала". У Италији обичај се зове "giurin giuretto" - кунем се. Док се на Острву Мен, деца заклињу на пријатељство малим прстом уз песмицу "Стичи пријатеље, никада не прекидај пријатељство, а ако га прекинеш добићеш грип и то ће ти бити крај!"

5. ОК

Знак ОК, који се прави тако што се кажипрст и палац споје врховима, а испруже остали прсти изнад њих. Овај гест је уобичајен у Америци и већини енглеског говорног подручја што значи да све иде добро и по плану. Такође га редовно користе рониоци да покажу својим ронилачким партнерима да је све у реду са опремом.

Међутим, у Латинској Америци, овај гест се сматра изузетно непристојним, што је открио Ричард Никсон након што га је показао Бразилцима који су чекали његов долазак у Рио де Жанеиро, а који су на његов поздрав одговорили хорским негодовањем. У Аустралији овај гест значи "нула", а на Новом Зеланду се у основи сматра да је корисник лењ.

Зашто су нам гестови важни

Десетине научних студија говоре о значају коришћења геста у људској комуникацији, а пре свега се говори о: 

  • Људи су рођени да "говоре" својим рукама.

Истраживачи су открили да бебе које користе више покрета рукама са 18 месеци касније имају веће језичке способности. Покрети рукама говоре о великој интелигенцији.

  • Покрети рукама чине да вас људи слушају

Спенсер Кели, ванредни професор психологије и кодиректор Центра за језик и мозак на Универзитету Колгејт, открио је да гестови терају људе да обрате пажњу на акустику говора. "Гестови нису само додаци језику, они заправо могу бити његов основни део!", рекао је овај научник. 

  • "Јаче је од нас"

Гестови рукама су нам природни. Спенсер је чак открио да слепи људи користе гестове рукама када разговарају са другим слепим особама.

  • Покрети помажу да се лакше запамти речено

Коришћење покрета рукама док говоримо не само да помаже другима да запамте оно што мо рекли, већ нама помаже да говоримо брже и ефикасније!

  • Невербална објашњења помажу да разумемо више

Једно истраживање је показало да када деца гестикулирају док објашњавају како решавају одређени математички проблем, заправо боље уче нове стратегије решавања проблема.

image