Магазин

"Тиндер" за запошљавање: Апликацију за спајање кандитата и компанија осмислили српски стручњаци

Мобилна апликација Match IT има за циљ да на иновативан начин нађе савршен спој (match) између послодавца и кандидата. Корисници имају прилику да прескоче бројне кораке приликом тражења посла и сузе избор радних места на оне савршено скројенe за њих. Давид Антонијевић, један од оснивача, у разговору за РТ Балкан открива да за сада апликацију могу да користе само програмери и ИТ компаније, али да ускоро планирају да исти систем прилагоде бројним другим индустријама.
"Тиндер" за запошљавање: Апликацију за спајање кандитата и компанија осмислили српски стручњаци© Match IT

Тражење новог посла може да буде стресно, збуњујуће, а у већини случајева нам одузима много времена. Тим младих српских стручњака, од којих свако има искуства у програмерским и техничким пољима, одлучио је да овај процес прилагоди "брзом" времену у којем живимо и помогне кандидатима, али и компанијама, да на продуктиван начин успоставе радни однос.

"Идеја за апликацију је настала кроз сусретање са проблемима из једног и другог угла корисника кроз наше пређашње пословање," објашњава Давид Антонијевић, један од оснивача апликације Match IT. "Наиме, један мој колега је сениор програмер, са преко десет година искуства, а у ситуацијама када је желео да мења посао, налазио је на проблеме тих сложених процеса пријаве, попуњавања формулара, дугих процеса селекције... На крају, тек када би дошао у наредни корак селекције, тада би схватио да он и компанија нису "меч (match - нису добар спој)" по много више параметара, које су обе стране заправо лакше могле да препознају на самом почетку."

Додаје да је, преко сопственог искуства као ИТ регрутер, закључио са којим проблемима се сусрећу компаније и кандидати, тако да је са тимом дошао до решења које им је на почетку служило као помоћ за личне потребе, а затим су Match IТ развили у стартап. 

Савременим, брзим, ефикасним путем до посла

"Циљ апликације је повећање ефикасности самог процеса запошљавања. Компаније лакше могу да сагледају кандидате који се поклапају са одређеном позицијом, по њиховим параметрима и искуству. Кандидати за посао могу видети све транспарентне и релевантне информације, која су везана за њихова очекивања о самој позицији, могу бити финансијска или нефинансијска..."

Давид објашњава да је апликација предвиђена за све. На пример, ако неко нема радно искуство, а има знање, може креирати профил, наћи позицију за праксу, како би изградио радно искуство, јер све више расте број младих на тржишту рада који имају проблеме са проналажењем јуниорских позиција.

"Профил се креира у неколико кликова, корисници попуњавају поља о сопственим искуствима, али и очекивањима која имају, као што су плата или бенефити. Ми смо у пређашњем периоду вршили анализе предлога корисника, тако да је апликација кројена по њиховим потребама. Једноставна је за коришћење и прилагођена данашњим трендовима у технологији."

"Имамо Тиндер "свајп (swipe)" моменат, где повлачењем прста на леву или десну страну корисник исказује интересовање или незаинтересованост за дату позицију, избегавамо потребе за додатним радним биографиама и мотивационим писмима, већ корисници само једним потезом прста могу да покажу да ли их одређена позиција занима. Радна биографија није неопходна, јер профил кандидата служи за кључне и релевантне информације, које су за компаније довољне да одлуче да ли да наставе са селекционим процесом или не", додаје Антонијевић.

Улога вештачке интелигенције у запошљавању

Апликација функционише према алгоритму вештачке интелигенције, која је већ месецима велика тема у пословном свету. Поједини сматрају да АИ може бити позитивна промена, али многи широм света још увек немају поверење према овим новим технолгијама. Давид објашњава да, када је у питању тражење посла, АИ може знатно унапредити овај процес.

"До сада се све сводило на традиционалне огласне табле или сајтове за оглашавање где корисници морају да траже различите позиције, улазе у дуге процесе информисања и аплицирања, троше много времена, а углавном не добијају релевантне информације."

"Уместо тога, наша апликација путем алгоритама и вештачке интелигенције, сходно профилу корисника, то јест његовом пређашњем радном искуству и очекивањима, предлаже само оне позиције које су за њега адекватне. Нама није циљ да корисник добије стотине и стотине огласа, већ да добије свега неколико огласа са којима ће бити савршен "меч". Исто важи и за компаније - не треба да имају неколико стотина кандидата у процесе селекције и заказују на десетине разговора, већ да добију неколико одговарајућих кандидата."

Што се саме вештачке интелигенције тиче, Давид сматра да АИ само може помоћи људима у пословању и раду. "Иста бојазан је била и пре педесет година, када су многи страховали да ће рачунари заменити људе. Напротив, рачунари су људима олакшали послове, исто тако верујем да ће бити и са вештачком интелигенцијом, само је битно да научимо да је користимо у нашем пословању, да бисмо повећали продуктивност рада."

Апликација је тек лансирана пре две недеље, а платофрма тренутно броји више од хиљаду програмера и педесет компанија. Оглашавају се како домаће, тако и стране фирме, у потрази за програмерима из Србије. "Желимо да у наредном периоду нашу апликацију ескалирамо на тржишта региона, а касније и на Европу. За почетак смо кренули од ИТ индустрије, јер нам је она најбоље позната и имамо највише искуства у њој, али нам је план да у будућем периоду прилагодимо и за друге индустрије."

Давид додаје да, иако је апликација лансирана недавно, бројни корисници су већ започели процес селекције и да се нада да ће током следеће недеље доћи до успостављања првих радних односа преко Match IT-ja.

 

image