Магазин

Бетовен испијао кафу од 60 зрна, Френклин седео наг: Како су историјске личности започињале дан

Како су изгледале свакодневне јутарње навике неких од највећих личности историје? Са буђењем се "мучио" Марко Аурелије и једва је устајао из кревета. Са друге стране, уметници Џорџији О’Киф није био никакав проблем да зором крене у шетњу и ако налети на змију она је убије, па реп стави у џеп.
Бетовен испијао кафу од 60 зрна, Френклин седео наг: Како су историјске личности започињале дан© commons/wikimedia/Joseph Karl Stieler

Сви имамо неки јутарњи ритул који уследи одмах после аларма. Попијемо кафу, погледамо јутарњи програм или слушамо омиљену радио станицу. Ове навике нам помажу се "саберемо" после сна и често су веома корисне за даљи наставак дана. Изузетак нису правиле ни знамените историјске личности и у много чему, јутарњи ритуали утицали да се што боље фокусирају на посао који раде.

Тако је у испијању кафе уживао Бетовен, јер га је "будила" да ствара, док је Бенжамин Фреклин ујутру седео наг и сматрао да је ова навика јачу ум и тело.  

Марко Аурелије изговарао мантру како би се подигао из кревета

Римски цар је "командоваo" једном од најутицајнијих империја у историји, али су се његова интересовања проширила далеко изван царства - био је филозоф и промовисао умереност, правду, мудрост и храброст. Једна ствар са којом се борио током свог живота су биле јутарње рутине. Познато је да је патио од несаница и да је мрзео устајање из кревета. Ово се сматрало озбиљном "преступом" у култури Рима, јер је било више него пожељно да се рано устаје. Ипак, трудио се да се извуче из кревета користећи мантру "устајем да обављам посао људског бића", а не да ту "лежим у  топлом".

Бенџамин Френклин седео пола сата наг

Амерички научник и политичар Бенџамин Френклин се свакодневно рано будио. Устајао је из кревета у 5 сати и проводио је наредна три сата умивајући се, једући доручак, планирајући дан и размишљајући о кључном питању: "Шта ћу добро да урадим овог дана". Ова медитација му је вероватно помагала да се боље фокусира на посао, пише "Нeшнл џиографик". Такође је ујутру волео да седи наг и то најмање пола сата. У писму француском лекару Жаку Барбеу-Дубуру, Френклин је описао праксу седења на хладном ваздуху као "купку за јачање".

Џорџија О'Киф ишла у дуге шетње и убијала звечарке

"Волим да устанем када сване", рекла уметница Џорџија О'Киф за часопис Лајф 1968. Иако је О’Киф уживала да "седи у кревету и гледа како сунце излази", није дуго била у њему. Одмах после спавања, започела би дане јутарњом шетњом и то је била права авантура - наиме, сусретала се и са звечаркама, убијала их и стављала реп у џеп. Многи сматрају да је баш ту, у дугим јутарњим шетњама, проналазила инспирацију за своје слике. 

Бетовен испијао кафу од 60 зрна

Немачки композитор Лудвиг ван Бетовен је веома волео свој јутарњу ритуал, а то је било испијање кафе. Свaког дана би одмерио тачно 60 зрна кафе, самлео би и скувао кафу. Музиколог Лора Танбриџ закључила је да је "Бетовен одбројавао зрна, не зашто што је био у потрази за савршеним напитком, већ из економских разлога" - крајем 17. и почетком 18. века шоља кафе је коштала као килограм меса.

image