Магазин

Печено, пржено, кувано - који је најздравији начин припремања меса

Mесо je одличан извор висококвалитетних протеина и других важних хранљивих материја као што су гвожђе, селен, цинк. Треба имати на уму да различите методе припремања утичу на квалитет ове намирнице и није исто ако месо кувамо, "бацимо" на роштиљ или пржимо.
Печено, пржено, кувано - који је најздравији начин припремања меса© Valeria Boltneva/pexels

Често имамо дилему како да спремимо месо, а да оно не изгуби своју нутритивну моћ. Да ли да га динстамо са поврћем, кувамо или пржимо у дубоком уљу? Питање је на месту, кажу нутриционисти и истичу да избор методе припремања може минимигубитак хранљивих материја.

Који је најздравији начин припремања меса

Са здравственог становишта, најбоље технике за припремање меса су споро кување и кување под притиском. Савет дијететичара је, да кад год смо у прилици, кувамо месо или припремимо у експрес лонцу. Такође, ако већ не може да одолимо, на пример, похованим шницлама, не би било лоше да вишак масноће отклонимо убрусом.

Када кувамо месо, оно треба да буде скроз у води у поклопљеном суду. Време кувања зависи од саме намирнице, односно старости, дебљине парчета и врсте животиње. Препорука је да се кува, не на најјачој температури, већ умереној.

Печено месо је солидна опција, избегавати оно пржено у уљу

Пече се пилетина, ћуретина и риба, али не и црвено месо. Приликом припреме, температура би требало да буде од 180 до 220 степени, а време печења зависи од врсте и комада меса. Свакако да би временски распон требао да буде од 45 минута па преко сат времена. Ова техника јесте здравија варијанта и резултира минималним нутритивним губицима. Ипак, печено месо може теже да "падне" на стомак, па ту треба бити мало опрезнији.

Неке од најпопуларнијих и по многима најукуснијих метода, као што је роштиљ и дубоко пржење, забрињавају због високог нивоа токсичних нуспроизвода, пише Хелтлајн.

Стављање меса на решетке испод којих је жар даје овој намирници невероватан укус. Роштиљ месо је веома популарно на нашим подневљима, али није најздравије. Овај начин спремања меса доводи до стварања потенцијално токсичних једињења - полицикличних ароматичних угљоводоника повезаних са неколико типова рака, укључујући рак дојке и панкреаса.

Иако је веома полуларан, најнездравији вид спремања је онај у дубоком уљу. Хрскава текстура, неодољив укус нас мане, али требало би увек одолети прженом месу. Показало се да пржење у дубоком уљу доводи до повећања нивоа токсичних нуспроизвода, а нездрава биљна уља која се користе за пржење такође повећавају и калорије. Такође, овај метод кувања је повезан са повећаним ризиком од рака и срчаних обољења, те би требало да заборавимо на њега.

image