Магазин

Кокице су одличне у борби са вишком килограма

Једна од омиљених ужина, како одраслих, тако и малишана јесу кокице, које су, осим што су укусне и веома практичне за припрему, одличне и у борби са вишком килограма.
Кокице су одличне у борби са вишком килограма© Canva / busracavus

Упркос увреженом мишљењу да су грицкалице штетне по здравље, за кокице се овако нешто не може рећи. Штавише, оне чак и помажу у борби са вишком килограма - уколико се припремају на одређени начин.

Богате су влакнима, протеинима и антиоксидансима

Неизоствани елемент сваког одласка у биоскоп, опуштене шетње градом, па чак и уживања уз Нетфликс у кућној атмосфери, кокице су једне од најпопуларнијих грицкалица широм света, како међу одраслима, тако и међу малишанима. Ова титула је сасвим разумљива: оне су сјајног укуса, изузетно згодне за припрему, а на све то и нискокалоричне - у једној већој порцији има тек између 90 и 100 калорија. Па, ко их не би обожавао?

Кокице се од осталих грицкалица разликују и по садржају корисних нутријената: оне су богате влакнима, која су кључна за правилан и несметан рад дигестивног тракта, а имају и висок садржај протеина - око 4 грама по једној порцији. Осим тога, кокице готово да и не садрже масти и угљене хидрате, те су одличан избор за све.

Ова грицкалица је богата и антиоксидансима, а конкретно полифенолима, који су одговорни за правилан рад кардио-васкуларног система. Ниво полифенола у кокицама је готово једнак као и у чајевима, те се оне препоручују и за превенцију пада имумитета, нарочито у зимском периоду.

Да ли су све кокице здраве

Кокице се, саме по себи, сматрају веома здравом ужином, која може и застити, и донети велико задовољство. Међутим, када им се додају масти, превише соли или шећера, оне постају попут свих других грицкалица - калоричније и мање здраве. Управо су такве кокице оне које се могу пронаћи у супермаркетима, спаковане у кесице које се само убаце у микроталасну пећницу на неколико минута.

Стручњаци из области исхране наводе да су најбоље кокице оне које сами припремите код куће, са само једном капи уља, у добро загрејаној шерпи или специјалном апарату за кокице. Јесте да ће вам требати који минут више да их "искокате", али будите сигурни да укуснију и здравију грицкалицу нећете наћи. Само ни тада немојте претеривати, једна порција је и више него довољна.

image