Магазин

Како новогодишње светиљке могу да нам побољшају расположење

Нико од нас не може да замисли зимске празнике без светиљки на улицама, у продавницама и у нашем дому. Психолог и дизајнер ентеријера објашњава да, осим што су естетски привлачне и утичу на атмосферу просторије, могу да промене и наше расположење - другим речима, празнично осветљење у кући можемо да бирамо на основу амбијента који желимо да створимо, али и према емоцијама које би он могао да пробуди у нама.
Како новогодишње светиљке могу да нам побољшају расположење© Freepik/freepik

Украси, један од најважнијих делова празника, могу интензивно да утичу на нас чак је и доказано да су људи који раније ките јелку срећнији од оних који за то чекају последњи тренутак. Дакле, сигурно је да украшавање и вибрантна новогодишња светла могу бити добра за наше ментално здравље, али да одаберемо светиљке које ће да се поклапају са расположењем и амбијентом који желимо да направимо у дому?

"Боје, уметничка дела и слични детаљи у дому, све су то сјајне ствари које нас смирују, усрећују или које могу да буду забавне," објашњава Анита Јокота, терапеут и дизајнер ентеријера за портал "Хаус бјутифул". Она препоручује да поразмислимо пре него што одаберемо одређену боју за украшавање и неки од примера могу да буду:

Неутрално за позитивна осећања

Класичне беле светиљке могу најбоље да истакну украсе и промене атмосферу у дому. Важно је да одаберемо топлу нијансу беле (која има жути тон), а не хладну белу, која може да делује стерилно. Јокота објашњава да правилно светло може да унесе топлину у собу, да зближи породицу и да чланове наведе да дуже времена проведу у просторији у којој се заједно осећају опуштено.

Шарене за носталгију

Многи се устручавају од одређених светла и украса, зато што сматрају да могу бити исувише "кичасти". Ипак, с обзиром да су многи од нас "озбиљни" свих осталих 11 месеци у години, зашто се не бисмо поиграли када дође празнични период и себи допустили да уживамо у шљокицама, бојама и декорацијама? Јокота предлаже да су новодишња славља и декорације сјајно време за шарене светиљке, јер нам помажу да се присетимо периода када смо били деца и уживали у разнобојним празничним чаролијама.

"Ако сте веома прагматична и практична особа, ово може бити савршена прилика да покушате да будете флексибилнији," објашњава Јокота.

Плаве и зелене за енергију

Бројне студије су показале да хладне боје, као што су плава и зелена, помажу људима да дуже остану будни и да се сконцентришу (и због тога их многи дизајнери ентеријера препоручују као боје које се користе у канцеларији). Осим што су естетски привлачне, светиљке у овим бојама могу бити добар избор када одлучимо да нам је потребна додатна енергија и детаљ који ће да нас "разбуди" у току дана.

Црвене и розе за релаксацију

Супротно плавим и зеленим, црвени и розе тонови могу да опусте тело. Неке студије су показале да црвено мање стимулише мозак него плаво светло, тако да оне могу бити добар избор као декорација у спаваћој соби или у вечерњим сатима, када је време да се укућани опусте и одморе након напорног дана.

image
VV inauguration
banner