Магазин

Пун ормар, али "немамо шта да обучемо": Како да решимо проблем

Безброј пута нам се догодило да се дотерамо, ишчекујемо забаван догађај, само да бисмо стали испред отвореног ормара пуног одеће и помислили: "Немам шта да обучем!" Исто важи и за свакодневне комбинације - или нам делује као да "увек носимо исте ствари", да "немамо довољно занимљиве одеће". Шта би требало да урадимо да се ове модне фрустрације не би изнова понављале?
Пун ормар, али "немамо шта да обучемо": Како да решимо проблем© Freepik/wayhomestudio

Некада нам се чини као да изнова купујемо нове ствари, али да нам је ормар и даље "празан". Ако сте један од оних који се осећају беспомоћно када треба да пронађу шта да обуку, па само завршите затрпани испод "планине одеће" коју сте избацили из ормара, следећи савети можда могу бити од помоћи:

Мање трендова, више безвременских комада

Данас је веома лако да се прикључимо било којем модном тренду, јер се мењају у року од неколико недеља, па чак и дана! Услед "мора" трендова на ТикТоку и Инстаграму, лако се определимо за неки, тако да одлучимо да купимо адекватну одећу да бисмо били "у току", али и да би се осећали као да припрадамо одређеној заједници.

Међутим, након неколико недеља, можда ћемо схватити да комади које смо купили заправо нису за нас, не допадају нам се као на почетку, већ смо само желели да будемо део забавног модног хештега.

Уместо тога, боље је да пажњу преусмеримо на безвременске комаде. Пре него што одемо у куповину, следећи пут можемо да се запитамо: "Да ли ћу носити ово за шест месеци? Када и где могу да га носим? Да ли је прикладан комад за више различитих прилика, који никада неће деловати као да му је "време прошло"?" Ако је одговор на ова питања потврдан, онда је то вероватно добар избор.

Квалитет

Ова грешка је класичан пример импулсивног куповања: нашли смо комад који нам се допада и добро нам стоји, али убрзо материјал почиње да се мења. Губи сјај, еластичност, штампа се испира или тканина чак почиње да нам иритира кожу те престанемо да га носимо, па када нам је потреба одевна комбинација, осећамо се као да "немамо ништа".

Иако тражење квалитетног комада који нам се допада и који нам добро стоји може дуже да траје, вредно је труда. Није потребно да баш сва одећа коју имамо буде врхунског квалитета, али комади које можемо носити годинама (квалитетан пар фармерки, кожна јакна, одело) би требало да буду отпорни, да дуже трају, али и да имају место у нашем ормару и да знамо да "заправо имамо шта да носимо". 

Чување одеће

Многима је веома тешко да се одрекну одређених одевних комада, углавном из сентименталних разлога. Одећу често везујемо за лепе успомене или за верзију себе из прошлости, са којом не желимо да се растанемо, па нам је ормар неретко пун старих комада, који заправо само заузимају простор.

Да бисмо добро прочистили ормар, можемо да узмемо сваки комад и размислимо да ли је ово ношен у протеклих годину дана. За одећу за коју је одговор "не", онда je ће одрицање од ње вероватно бити добра одлука (осим ако нису у питању комади које чувамо за свечане прилике).

Неутралне основе

У многим случајевима, није да заиста верујемо да "немамо довољно одеће", већ напротив: Имамо толико одеће да не можемо да рашчистимо полице (а и мисли) и саставимо одевну комбинацију. Ипак, лако је преокренути овај проблем - потребно је да издвојимо неколико комада које увек можемо комбиновати. У зависности од личног стила, то могу бити мајице и кошуље неутралних боја, панталоне или фармерке које су удобне и прикладне за сваки дан, пар ципела који може да иде уз све...

Када имамо одећу која може бити добра основа, биће нам лакше да правимо варијације комбинација и неће деловати као да "увек носимо исто" или да "немамо довољно избора".

image
VV inauguration
banner