Магазин

Изненађујућа предност сарказма: Привлачи људе, подстиче креативност

"Сарказам је најнижи облик мудрости, али највиши облик интелигенције“, рекао је својевремено Оскар Вајлд. Иако не постоји само једна, званична дефиниција сарказма, може се описати као "вербална иронија" - када неко, углавном на духовит начин, говори супротно од онога што мисли. Некима ова врста комуникације може бити веома привлачна, али зашто баш сарказам може да буде добар алат за јачање пријатељских односа и флертовања са потенцијалним будућим партнером?
Изненађујућа предност сарказма: Привлачи људе, подстиче креативност© Freepik/pressfoto

У сарказму постоји одређена доза духовитости и суптилне оштрине, која може да доведе до веома динамичних интеракција и повезивања између људи. Према различитим истраживањима, постоје два потенцијална разлога зашто је сарказам тако привлачан:

Знак интелигенције и креативности

Многе људе привлачи интелигенција, која је сигурно неопходна да би се сарказам током разговора разумео (а не схватио погрешно и довео до неспоразума или чак конфликта). Студије су показале да људи који имају одређен ниво емоционалне интелигенције умеју да користе сарказам на адекватан начин, у прикладно време.

На пример, саркастични коментар се може применити као мање агресиван начин решавања непријатних ситуација: Уместо директне критике коју некоме желимо упутити, то заправо може бити саркастична изјава, која ће другоме дати до знања у чему је проблем, али без оштрих и потенцијално увредљивих речи.

Да би неко умео да користи сарказам, мора да има и одређену дозу креативности, да би брзо смислио ироничан и можда духовит коментар на одређену ситуацију.

Затим, ако се двоје људи осећају сигурно и имају поверења једно у друго, сарказам може бити добар начин да интеракције буду занимљив "тест интелигенције" и испитивање реакција друге особе.

Испитивање компатибилности и менталне издржљивости 

Саркастичан хумор може да буде добар начин да поделимо лична мишљења, критике друштва или се чак шалимо на сопствени рачун, на начин који неће створити неугодну атмосферу, већ другима омогућити да се лакше придруже разговору и разумеју нас.

Ово може бити начин"завођења" саговорника, али не само у љубавном смислу: Може му показати да смо самосвесни, имамо самопоуздања, да умемо да се нашалимо, али да у исто време можемо да "окренемо" одређену тему и о њој разговарамо на озбиљан начин (ако желимо). Многима ова врста комуникације може бити интригантна, посебно када се упореди са класичним, "учтивим дијалозима" које свакодневно водимо.

Ипак, добро је имати на уму да сарказам може да има велику моћ над интеракцијама. Често може погрешно да се схвати, посебно ако саговорник није добро упознат са овом врстом комуникације или ако нас не познаје довољно добро, те може да посмисли да смо пасивно-агресивни.

Да бисмо избегли потенцијални неспоразум и случајно увредили другога, морамо добро да проценимо ситуацију, атмосфетру и контекст у коме бисмо комуницирали на овај начин, да се наше речи не би погрешно тумачиле.

Поједини стручњаци за ментално здравље упозоравају да, иако може бити врста флерта и увођења динамике у разговор, сарказам не би требало да користимо као једини облик комуникације, већ да може да буде занимљив "додатак", када повремено желимо да разговор учинимо занимљивијим.

image
VV inauguration
banner