Магазин

Колико су зарађивале совјетске вође и чији је мото био "Плата ће ми бити као и раднику у фабрици"

Постоји мишљење да су највиши државни представници у СССР згртали милионе, међутим, у стварности то није било баш тако. Неки од њих су своје зараде прилагођавали просечним платама обичних радника и настојали да приходе транспарентно приказују, а било је, истина, и оних који су зарађивали десетоструко више од обичног света.
Колико су зарађивале совјетске вође и чији је мото био "Плата ће ми бити као и раднику у фабрици"© Canva / alexandraivankovich

Зараде највиших државника одувек су интригирале јавност, а нагађањима да су у питању милиони (а понекад и милијарде) никад краја. Будући да су времена Совјетског Савеза далеко иза нас, па се зна колике су плате имали Лењин, Стаљин и Хрушчов.

Колико је зарађивао Владимир Лењин

Главни принцип Владимира Иљича Лењина био је да његова месечна зарада треба да буде у рангу са примањима обичног народа, па је тако он сам себи одредио плату у висини од 500 рубаља. У то време, пре нешто више од 100 година, за толико новца је радио и један радник у фабрици.

Да ли су то била једина примања Лењина? Не. Осим плате, он је добијао и хонораре за мноштво чланака и књига. У декларацији о приходима из 1918. године, Лењин је навео да је те године укупно зарадио 24.683 рубаља. За тај новац могла је да се купи једна раскошна кућа у престоници.

Јосиф Стаљин - од просечне плате до 10 пута већих прихода

На самом почетку каријере, 30-их година прошлог века, Јосиф Висарионович Стаљин зарађивао је свега 500 рубаља, што је око 200 рубаља више од обичног радника. Али, како је напредовао, расла је и плата - за само неколико година она се са 500 порасла на око 1.200 рубаља на месечном нивоу. Међутим, 1947. године у СССР се догодила новчана реформа, а након ње се плата лидера земље скоро удесетостручила - са 1.200 на чак 10.000 рубаља. Притом, просечна плата у земљи била је на нивоу 600 рубаља месечно.

Осим плате, и он је, као и Лењин, добијао сасвим солидне хонораре. Али, није све ишло њему у џеп. Део тог новца био је намењен за исплату Стаљинске премије научницима, писцима и инжењерима. Његов животни стил је увек био једноставан. Стаљин је у гардероберу имао тек неколико врло обичних одела и неколико пари ципела. Штавише, чак се и хранио како сасвим обичан народ - волео је да сам спрема храну, притом врло једноставну.

Хрушчов - плата мања него Стаљинова, али и даље висока

Када је дошао на чело државе, Никита Хрушчов је врло интензивно почео да се бори са Стаљиновим култом личности. Најбољи начин да то уради био је да крене од себе, и плату коју је "наследио", односно 10.000 рубаља смањи на 8.000. Ни његову владавину није заобишла новчана реформа, па се тако 1961. године "изгубила" једна нула, а са њом је и зарада Хрушчова спала на 800 рубаља месечно.

Међутим, ово је у она времена и даље било много. И много више него што је зарађивао обичан радник. По неким статистичким подацима из 60-их година прошлог века, просечна плата варирала је између 60 и 90 рубаља на месечном нивоу. Дакле, Хрушчов је зарађивао барем 10 просечних плата за само један месец.

image