Магазин

Калифорнијскa полицијa мора да одустане од коришћења Лего глава за скривање лица ухапшених

У Калифорнији је донет закон који забрањује објављивање фотографија оптужених за ненасилне злочине, међутим, то није обесхрабрило полицајце у граду Муријета, јер су пронашли неконвенционално решење за "дотеривање" фотографија ухапшених - помоћу "Лего" фигурица - тачније, њихових глава. Ипак, ова одлука се није допала чувеном произвођачу играчака, те је морао да реагује и забрани коришћење слика својих фигурица у ове сврхе.
Калифорнијскa полицијa мора да одустане од коришћења Лего глава за скривање лица ухапшених© Instagram

На званичном Инстаграму полиције града Муријета се могу пронаћи урнебесне фотографије хапшења и постројавања, на којима су лица осумњичених замењена главама "Лего" играчака, како би се ускладила са новим калифорнијским законом који штити права преступника.

Слике приказују "Лего" главе са разним изразима лица које би вероватно имао свако када би био ухапшен (тужни, бесни, уплакани, збуњени), а које су дигитално постављени уместо лица ухапшених људи. Фотографије су убрзо постале хит на друштвеним мрежама.

"Како бисмо поделили са становницима шта се догађа у Муријети, одлучили смо да покријемо лица осумњичених да заштитимо њихов идентитет, а истовремено се ускладимо с новим законом", објаснили су на Инстаграму.

Нови закон је ступио на снагу 1. јануара, а између осталог захтева од полицијских одељења да с друштвених мрежа уклоне фотографије хапшења након 14 дана. Неки корисници друштвених мрежа сматрају да су "Лего" главе ироничан одговор на "бесмислен закон", који "више штити криминалце него невине људе". 

Већина корисника друштвених мрежа је била одушевљена објавама и похвалила је полицију за њихов смисао за хумор, упркос новом закону који многи корисници нису лако прихватили. 

"Ове слике су сјајан одговор на непотребан закон," напосао је један корисник на Инстаграму. Ипак, има и оних који виде другу страну. 

"Нису сви који су ухапшени криви, а једног дана, то можете бити и ви," додаје још један корисник.

Нису сви задовољни

Након што су фотографије хапшења обишле интернет, стигле су и до компаније "Лего", која је полицију у Муријети замолила да престане да користи њихове "главе чикица" за обраду фотографија. 

"Компанија "Лего" нам се обратила и љубазно нас замолила да се уздржимо од коришћења њихове интелектуалне својине у садржајима на друштвеним мрежама, што наравно разумемо и што ћемо поштовати", наводи се у саопштењу полиције.

"Изгледа да "Лего" не уме да се забавља", рекли су корисници Инстаграма као одговор на незадовољство "Лего" компаније.

Иако је нови закон донет ове године, ово није био први пут да полиција Муријете користи Фотошоп како би фотографије ухапшених учинила занимљивијим. Раније су осумњиченима додавали главе познатих анимираних јунака, као што је "Шрек", а у једној објави су на ухапшену жену ставили главу лутке "Барби".

image