Магазин

Живот прође "за трен ока": Свима се чини да време брзо пролази, али постоји начин да га успоримо

"Трепнуо сам и већ је прошао викенд", "Како је већ средина месеца, као јуче да је био први" - сви с времена на време имамо овакве или сличне мисли. Чини се да време пролази само тако, а ми немамо начин како да "укочимо". Овај осећај је посебно изражен како старимо и залазимо у неке године. Шта да урадимо, а да нам живот не пролази за трен ока?
Живот прође "за трен ока": Свима се чини да време брзо пролази, али постоји начин да га успоримо© Mikhail Nilov/pexels

Одраслим особама се често чини да године брзо пролазе. Стиче се утисак да све прекратко траје и да брзо прође. Овај осећај је интензивнији код старије популације:

"Једна од најчешћих тема коју чујем на својим сеансама јесте да клијенти осећају да им је све пребрзо прошло. Фраза која се обично користи за описивање овог осећаја је да је живот прошао 'за трен ока', каже терапеут Алисија Ардито.

Календарске јединице, попут године, постају све мањи и мањи део нашег укупног живота, наглашавају психолози: "Када имате 8 година, на пример, једна година је осмина целог живота, док када имате 80, то је процентуално много мање. Ово доприноси осећају да време брже пролази", појашњава Рут Огден, професор психологије.

Имамо тенденцију да формирамо много мање нових успомена касније у животу у поређењу са тим кад смо били деца и млади. Као дете, стално смо учили нове вештине у ваннаставним активностима, стицали нова знања у школи, упознавали нове људе у разредима и радили различите, узбудљиве ствари у свом свакодневном животу. Међутим, како старимо, генерално имамо мање нових искустава и можда ћемо годинама бити заглављени у сличној рутини, што чини да се живот чини стагнирајућим и неупадљивијим.

Како да "укочимо" време

У књизи новинара Џошуе Фоера Moonwalking With Einstein: The Art and Science of Remembering Everything, он пише да "монотонија урушава време, новина то открива". Oвде се можда и крије одговор, те зашто нова искуства имају овакав ефекат? Према Огдену, када се бавимо новим активностима, формирамо нова и живописна сећања и она чине се да се осећамо као да време спорије пролази.

Такође, когнитивно оптерећење потребно за учење нове вештине може утицати на начин на који перципирамо време.

"Размислите о томе када се возите на нову локацију – чини се да је путовање до тамо увек дуже од оног ка повратку. То је зато што, на путу до тамо, не знамо куда идемо, видимо много нових ствари, постоји већи степен планирања и неизвесности, а те ствари успоравају наше искуство времена. Нове активности и искуства функционишу на исти начин", појашњава Рут Огден.

Нова искуства такође имају начин да нас извуку из зачараног круга нашег свакодневног живота:

"Оне ремете рутину, а то утиче наш осећај за време. Штавише, одлука да урадите нешто ново даје вам слободу у погледу начина на који користите своје време.

Када се осећамо као да контролишемо време, не осећамо да нам оно измиче. Новине помаже да се успори", закључује професорка, а пише Хафпост.

Како "додати" новине у свој живот

Постоји много начина да додамо и прихватимо непознато у свакодневном животу. То може бити нешто велико, попут планирања путовања на далеку локацију, или на пример, вожње другом рутом кући с посла. Нови хоби, пријављивање на часове уметности, упознавање људи је још један начин да се ствари очувају свежим.

image