Магазин

ТикТок ће почети аутоматски да означава садржај направљен помоћу вештачке интелигенције

ТикТок планира да уведе означавање слика и видео снимака генерисаних помоћу вештачке интелигенције, посебним дигиталним воденим жигом, познатим као Контент Креденшалс (Content Credentials), саопштила је компанија у четвртак. Такође наводе да имају посебну технологију помоћу које ће аутоматски препознати да ли је одређен садржај настао помоћу АИ програма, па ће га тако и означити на сликама и видео-снимцима, а потом и на аудио-садржајима.
ТикТок ће почети аутоматски да  означава садржај направљен помоћу вештачке интелигенције© Pixabay/antonbe

Компанија већ означава садржаје генерисане вештачком интелигенцијом направљене помоћу алата унутар апликације, али најновији потез би применио ознаку на видео записе и слике генерисане ван АИ услуге које нуди платформа, преноси Ројтерс.

"Наши корисници и наши креатори су толико узбуђени због вештачке интелигенције и шта она може да уради за њихову креативност и њихову способност да се повежу са публиком," рекао је у интервјуу Адам Пресер, шеф операција и поверења и безбедности ТикТока. "У исто време, желимо да будемо сигурни да људи имају ту способност да разумеју шта је право, а шта фикција."

"Такође имамо политику која забрањује реалистичну вештачку интелигенцију која није означена, тако да ако се овакав (генерисани) садржај појави на платформи, онда ћемо га уклонити и обележити као кршење смерница наше заједнице", додаје Пресер.

Овај систем су већ усвојиле АИ платформе попут Опен АИ, а наводно ће и платформе попут Јутјуба, Инстаграма и Фејсбука почети да примењују овај жиг.

Да би систем функционисао, и произвођач генеративног АИ алата који се користи за прављење садржаја и платформа која се користи за објављивање истог садржаја морају да пристану да користе индустријски стандард. На пример, када особа користи АИ алат за генерисање слике, АИ софтвер аутоматски додаје водени жиг на добијену слику, као и податке у датотеку који касније могу да укажу да ли је генерисана помоћу вештачке интелигенције или не.

Ако се та означена слика затим отпреми у ТикТок, аутоматски ће бити означена као генерисана АИ слика.

Из ТикТок-а саопштавају да су они прва платформа за дељење видеа која примењује овакав водени жиг и да ће се придружити Иницијативи за аутентичност садржаја коју води компанија "Адобе", како би помогао да се убрза усвајање овог стандарда у читавој делатности друштвених мрежа.

image