Свет

Багдадска конференција: Саудијска дипломатска офанзива се наставља

Сукоб у Јемену и поновно отварање амбасада биће главне теме на маргинама самита
Багдадска конференција: Саудијска дипломатска офанзива се настављаwww.globallookpress.com © Ameer Al Mohammedaw/dpa

Неколико дана после посете кинеског лидера Си Ђинпинга Саудијској Арабији, саудијски званичници настављају своју "дипломатску офанзиву" разговорима са иранским представницима на маргинама конференције о Ираку чији је домаћин Јордан.

Како преноси либански портал "Ел Нашра" позивајући се на неименоване изворе, Багдадска конференција за сарадњу и партнерство биће одржана 20. децембра у Аману, а очекује се присуство представника Саудијске Арабије, Турске, Ирана и још неколико арапских земаља.

Неки либански извори спекулишу да ће се ирански председник Ебрахим Раиси и саудијски престолонаследник Мохамед бин Салман састати на маргинама конференције. Сукоб у Јемену и поновно отварање амбасада биће главне теме на маргинама самита.

Хути које подржавају Иран преузели су контролу над главним градом Јемена крајем 2014. године, а коалиција предвођена Саудијском Арабијом покренула је ваздушне нападе почетком 2015. у знак подршке међународно признатој влади.

Сукоб је био катастрофалан за народ Јемена, остављајући земљу у једној од најгорих хуманитарних криза на свету. Према проценама УН-а, више од 10.000 деце је убијено или рањено у Јемену од 2015. године, а скоро три четвртине становништва зависи од хуманитарне помоћи.

Јордан ће 20. децембра бити домаћин друге сесије Багдадске конференције за сарадњу и партнерство, на којој су Ирак, Египат и Француска већ најавили своје учешће.

Фуад Хусеин, министар иностраних послова Ирака, упутио је позив и Турској и Ирану када је најавио датум конференције прошле недеље. Техеран још није званично потврдио учешће, подсећа "Техеран тајмс".

Заједно са француским председником Емануелом Макроном, на инаугуралну конференцију у Багдаду, која је одржана у августу прошле године у сарадњи са Паризом, позвани су лидери Ирана, Саудијске Арабије, Турске, Кувајта, Јордана, Катара, Египта и Уједињених Арапских Емирата.

Иран је, иначе, средином септембра потписао меморандум о пуноправном чланству у Шангајској организацији за сарадњу, највећој политичкој, економској и безбедносној групацији која покрива око 60 одсто Евроазије, 40 одсто светске популације и више од 30 посто глобалног БДП-а.

Шангајска организација за сарадњу основана је 2001. године. Њене чланице су Индија, Казахстан, Кина, Киргизија, Русија, Таџикистан, Пакистан и Узбекистан. Земље посматрачи су Авганистан, Белорусија и Монголија, а земље партнери су Азербејџан, Јерменија, Камбоџа, Непал, Турска и Шри Ланка.

На самиту ШОС-а у Душанбеу, у септембру 2021. године, покренута је процедура пријема Ирана у организацију, као и процедура додељивања статуса партнера у дијалогу Египту, Катару и Саудијској Арабији. Ове године Белорусија је званично поднела захтев за пријем у организацију као њена пуноправна чланица.

image