Русија

Путин потписао: Стигао одговор Москве на ограничење цене руске нафте

Документ ступа на снагу 1. фебруара и биће на снази до 1. јула 2023. године
Путин потписао: Стигао одговор Москве на ограничење цене руске нафте© Tanjug/Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Председник Русије Владимир Путин потписао је Указ о специјалним мерама на граничну цену за руску нафту и нафтне деривате коју су увеле неке државе.

Како се наводи у документу, ове мере уводе се "у вези са непријатељским и супротним међународном праву дејствима Сједињених Америчких Држава и страних држава и међународних организација које су им се придружиле" и у циљу заштите националних интереса Руске Федерације.

Дектретом се забрањује испорука ако је у уговорима директно или индиректно прецизиран лимит трошкова. Одлука о нафти улази од данас, о нафтним дериватима - датум ће одредити влада.

Забрана испоруке нафте испод горње границе цена ступа на снагу 1. фебруара 2023. године и важи до 1. јула, док ће датум забране испоруке нафтних деривата одредити влада Русије.

Председник може дати посебну дозволу за снабдевање нафтом и нафтним дериватима упркос забрани.

Ограничење цене руске нафте од 60 долара по барелу о којем су се договориле ЕУ, Г7 и Аустралија ступило је на снагу 5. децембра, као и ембарго на увоз руске нафте у ЕУ, уз неколико изузетака.

Одлука о ограничењу цене руске нафте од 60 долара по барелу омогућава да се она продаје трећим земљама уз коришћење танкера земаља Г7 и ЕУ, њихових осигуравајућих фирми и кредитних институција, али само ако се нафта продаје испод цене од 60 долара по барелу.

image