Свет

Ердоган поручио Зеленском: Спремни смо да посредујемо; Кијев: Нема ништа од примирја

Турска је спремна да преузме мисију модератора и посредника како би се обезбедио стабилан мир између Русије и Украјине, рекао је турски лидер
Ердоган поручио Зеленском: Спремни смо да посредујемо; Кијев: Нема ништа од примирјаwww.globallookpress.com © Ukrainian Presidential Press Off

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је у телефонском разговору украјинском председнику Владимиру Зеленском, да је Анкара спремна да посредује у решавању украјинске кризе, преноси ТАСС.

"Председник Ердоган је током разговора са председником Зеленским најавио спремност да преузме мисију модератора и посредника како би се обезбедио стабилан мир између Русије и Украјине", саопштила је администрација турског лидера.

У саопштењу се додаје да је Ердоган напоменуо да се наставља рад на размени заробљеника између Украјине и Русије.

"Турски председник је такође понудио дипломатску подршку у убрзавању процеса у вези са Запорошком нуклеарном електраном", наводи се у саопштењу.

Саветник украјинског председника Михаил Подољак је изјавио да Кијев одбија мировни споразум по којем би Русија задржала територије ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области.

"Аксиом: зашто ће бити немогуће склопити договор са РФ? Зато што Русија (Путин) под речју 'преговори' нуди Украјини и свету да признају њихово заузимање страних територија и порекну правне последице за масовна убиства на страној територији. То је потпуно неприхватљиво", написао је Подољак на Твитеру.

Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов рекао је да та земља неће водити никакве преговоре са Русијом о божићном примирју.

"Хајде да будемо практични. И коме они нуде ово примирје? Сами себи? Постоји једноставно решење: покупите своје кофере, ђубре и идите у Русију. Нема преговора са њима. Тај свештеник је смислио неки датум. То нема никакве везе са нама", рекао је он.

"Сакрити се иза некаквих хришћанских празника, какве везе они имају са тим? Где је вера, а где свештеници? То је нека луда држава", додао је секретар Савета за националну безбедност и одбрану.

Ердоган је данас разговарао и са руским председником Владимиром Путином, потврдили су у Кремљу и навели да су теме разговора биле ситуација у Украјини, нуклеарна електрана "Акују", сиријско питање и пројекат гасног чворишта.

image