Свет

Јапан се плаши да ће остати без руског гаса

Јапански званичници сматрају да је наставак коришћења "Сахалина" императив за енергетску безбедност земље и упозоравају да би повлачење из пројекта могло довести до тога да се Кина придружи пројектима, пише лист "Јапан Тајмс"
Јапан се плаши да ће остати без руског гасаGetty © Sean Gallup/Getty Images

Руски течни гас (ЛНГ) је "слаба тачка" која Јапан доводи у опасност од одмазде Москве. Док су америчке и британске фирме 'Ексон мобил' и 'Шел' одустале од својих удела у пројектима "Сахалин-1" и "Сахалин 2", Токио је остао, прихватајући чак и нова руска правила, пише лист "Јапан Тајмс".

У листу се наводи да Јапан никада није заборавио "нафтни шок" из 1970-их и да су претње енергетској безбедности укорењене у свест јапанске владе.

"Јапански званичници сматрају да је наставак коришћења 'Сахалина' императив за енергетску безбедност и упозоравају да би повлачење из пројекта могло довести до тога да се Кина придружи пројектима" и заузме његово место, наводи се.

Од почетка специјалне војне операције у Украјини, јапанска влада је увела санкције против 818 људи из Русије, 227 руских компанија и организација, као и 11 банака.

Почетком октобра, руски председник Владимир Путин наложио је влади да створи новог руског оператера пројекта "Сахалин-1", који би преузео права и обавезе "Екон Нефтегаз лимитид". Њиме ће управљати структура "Росњефта" "Сахалинморнефтегаз-Шелф" бар док се не расподеле све акције. Страни учесници конзорцијума, уколико желе, моћи ће да задрже своје удео у пројекту.

Бивши оператер "Сахалина-1", "Екон Нефтегаз Лимитид" (ћерка компанија "Ексон мобила"), поседовао је 30 одсто акција. Компанија је у марту објавила намеру да се повуче из пројекта, а у априлу је увела режим више силе, због чега је производња гаса и нафте потпуно престала.

Нови оператер, "Сахалин-2", са 50 одсто удела у "Газпром Сахалин Холдингу", створен је у августу. Истовремено, влада је дозволила јапанским компанијама "Мицуи" и "Митсубиши" да пренесу своје уделе у пројекту (12,5 одсто).

image