Свет

Премијер Јапана: Зависност Европе од руских енергената довела ју је у "ужасан положај"

За све је криво ослањање на јефтине руске енергенте, поручио је премијер Јапана
Премијер Јапана: Зависност Европе од руских енергената довела ју је у "ужасан положај"www.globallookpress.com © POOL

Премијер Јапана Фумио Кисида изјавио је данас да се Европска унија нашла у "ужасном положају" јер је деценијама водила политику која је подразумевала зависност од јефтиних руских енергената. Управо због тога, украјински сукоб и санкције Запада успеле су да измене енергетску ситуацију у свету.

Нове промене на политичкој сцени, како је казао, изазвале су "приметан недостатак различитих енергетских ресурса", што је и последица, како  је рекао, чињенице да Русија користи енергенте као оружје.

"Европа је деценијама размишљала о животу и производњи, на основу стабилних и јефтиних енергената из Русије. Међутим, руска инвазија на Украјину је суштински променила слику будућности (Европе), ситуација је постала ужасна", изјавио је јапански премијер.

Званична Москва више пута је одбацивала оптужбе да је одговорна за тренутне проблеме са енергентима и упозоравала да су бројна западна ограничења против Русије заправо преседан који ремети стање на тржишту. Као један од примера непријатељских акција усмерених против Русије, Модква наводи и терористички инцидент на "Северном току", услед којег је овај гасовод престао да функционише.

Премијер Јапана напоменуо је и да његова земља веома зависи од увоза енергената, а посебно са Блиског истока. Токио ће због тога наставити да ради на повећању броја опција којима би се дошло до веће енергетске сигурности у Јапану, те ће улагати у нуклеарну и обновљиву енергију. 

Без обзира на помало непријатељску реторику из Јапана, Русија, један од највећих светских произвођача и извозника нафте, остаје један од главних добављача течног природног гаса (ЛНГ) за Јапан. Око девет одсто јапанског увоза горива "држи" Москва, док је за три одсто производње електричне енергије у Јапану такође заслужан руски гас.

image
VV inauguration
banner