Свет

Дорин Речар мандатар за састав нове владе Молдавије

Кандидат за новог премијера је саветник председнице Молдавије за питања националне безбедности
Дорин Речар мандатар за састав нове владе Молдавије© AP Photo/Aurel Obreja

Председница Молдавије Маја Санду потписала је указ о именовању мандатара за састав нове владе, након што је премијерка Наталија Гаврилица поднела оставку, јавља "Унимедија". Нови мандатар је Дорин Речан, иначе њен саветник за питања националне безбедности, који је 2012. и 2014. године био министар унутрашњих послова.

Према речима Санду, Речан је предложен, јер нова влада "треба да ојача државну безбедност како би Молдавија остала једна од слободних земаља" и наставила реформе упркос отпору које пружа "група лопова". 

"Одлучила сам да напред треба да идемо брже. Нова влада треба да ојача наш потенцијал. Ово је тешко време за цео свет, а наш задатак није само да опстанемо, већ и да се развијамо и идемо напред. Економији и безбедности земље потребно је удахнути нов живот", рекла је Санду по именовању Речана за мандатара. 

У исто време, она се захвалила Гаврилици за "велику жртву и напоре" које је премијерка уложила од августа 2021. године, јер је то, како је казала, период који је обележио велики број криза.

Након што се сазнало да је на место премијера данас предложен саветник Санду за националну безбедност, медији су подсетили да нови премијер можда користи наркотике.

Саговорници РТ Русије наводе да је врло могуће да је Речан, између осталог, постао и нови шеф трговине дрогом у Молдавији, након што је олигарх Плахотњук напустио земљу.

"Плахотњук је повезан са дрогом и у Русији и у Европи. Њему блиски људи повезани су са дрогом која је пролазила кроз луку. Људи који се сада налазе у окружењу Санду настављају овај посао", изјавио је један од саговорника РТ.

image