Свет

Кина објавила мировни план за Украјину: Крај санкцијама и хладноратовском менталитету

Документ садржи 12 тачака, а Пекинг наводи да ће наставити да игра конструктивну улогу у наставку мировних преговора
Кина објавила мировни  план за Украјину: Крај санкцијама и хладноратовском менталитетуwww.globallookpress.com © Madeleine Kelly/Keystone Press Agency

Кина је објавила документ од 12 тачака у којем детаљно износи свој став о украјинској кризи и позвала на прекид непријатељстава и мировне преговоре.

У документу под називом "Став Кине о политичком решавању украјинске кризе", кинеско министарство спољних послова наводи да ће Кина наставити да игра конструктивну улогу у наставку мировних преговора.

1. Све земље су једнаке

У првој тачки кинеског предлога истиче се потреба за поштовањем суверенитета и територијалног интегритета свих земаља, уз напомену да су "све земље једнаке, без обзира на њихову величину, снагу или богатство". Указује се на потребу исте и јединствене примене међународног права и одбацивање употребе двоструких стандарда;

2. Без хладноратовског менталитета

У другој тачки, Пекинг позива на напуштање хладноратовског менталитета и истиче да се регионална безбедност не може обезбедити јачањем и ширењем војних блокова. Према тој тачки, потребно је да се посвети дужна пажња легитимним безбедносним интересима и проблемима на које указују све земље учеснице у сукобу.

3. Прекид непријатељства и заустављање рата

У трећем ставу, јасно је наглашено да "у ратном сукобу нема победника". Пекинг сматра да све стране морају да остану уздржане, да не доливају уље на ватру, не дозволе даљу ескалацију и никако не дозволе да украјинска криза измакне контроли. Наглашено је да све стране треба да допринесу смиривању ситуације до потпуног прекида ватре и непријатељстава. Кина истиче потребу за наставком директног дијалога између Москве и Кијева.

4. Мировни преговори

Кинеска страна наводи да су дијалог и преговори једини прави излаз из украјинске кризе. Уочава се потреба да се створе услови и обезбеди платформа за наставак преговора између Русије и Украјине.

5. Решавање хуманитарне кризе

У кинеском предлогу за решавање украјинске кризе, пета тачка је посвећена потреби да се подрже све мере које помажу у ублажавању последица хуманитарне кризе и неприхватању политизације хуманитарних питања.

6. Заштита цивила и ратних заробљеника

Кина подржава размену заробљеника између Москве и Кијева и напомиње да све стране треба да створе повољније услове за то. У овој тачки је истакнуто да је заштита цивила и ратних заробљеника неопходна за смиривање сукоба.

7. Безбедност нуклеарних електрана

Према кинеском предлогу, потребно је да се онемогуће оружани напади на нуклеарна постројења као што су нуклеарне електране.

8. Спречавање нуклеарног рата

Кина у свом плану још једном позива на спречавање нуклеарне кризе. Не сме да се започне нуклеарни рат, нико не сме да прети да ће бити започет и не сме да се дозволи ширење нуклеарног оружја. Осим тога, Кина се снажно противи развоју и употреби биолошког и хемијског оружја од стране било које земље под било којим околностима.

9. Извоз житарица

Кина позива све стране да се придржавају Споразума о житу преко Црног мора. Према мишљењу Пекинга, решење глобалне прехрамбене кризе може да се превазиђе поштовањем међународне сарадње у области безбедности хране коју предлаже Кина.

10. Без једностраних санкција

Кинеске власти се не слажу са злоупотребом једностраних санкција које су западне земље увеле Русији због почетка руско-украјинског сукоба јер ограничења не помажу у решавању кризе, већ само стварају нове проблеме.

11. Стабилна индустрија

Стабилна производња и ланац снабдевања умногоме могу допринети решавању украјинске кризе, наглашава Пекинг и позива да се спречи политизација светског економског система који не сме да се претвори у оружје ни против кога. Како се наводи, криза не сме да утиче на међународну сарадњу у области енергетике, финансија, трговине храном и транспорта.

12. Послератна обнова

У последњој тачки предлога, Кина позива међународну заједницу да предузме одговарајуће мере и наводи да је спремна да помогне и одигра конструктивну улогу у послератној обнови у зони сукоба.

image