Свет

Поглавар Кијевско-печерске лавре: Апокалипса почиње од Украјине (ВИДЕО)

Чак и да ме стрељају. Не бојим се смрти. Нисмо овде због нереда, нити због револуције, пустите нас да се молимо онако како хоћемо, како смо научени, поручио је митрополит Павле
Поглавар Кијевско-печерске лавре: Апокалипса почиње од Украјине (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov

Апокалипса почиње од Украјине, изјавио је старешина Кијевско-печерске лавре митрополит Павле коментаришући одлуку украјинских власти да до 29. марта протерају више од 200 монаха канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) из манастира.

Митрополит је нагласио да се монаси не плаше погубљења и да намеравају да бране ову светињу до последњег.

"Апокалипса почиње од Украјине. Овде су велике светиње, Кијев се назива другим Јерусалимом, наша света Русија, Украјина и други градови покривени су моштима светитеља Божјих", рекао је поглавар Кијевско-печерске лавре, преноси руски портал "Ридовка".

Према речима митрополита, људи који се облаче у свештенике, који сањају да оскрнаве све што могу, оскрнавили су Успенски и Трпезни храм, али, додао је, верни украјински народ ће бранити своја права и светиње до последњег.

Позвао је вернике да долазе у цркву и да бране своју веру по сваку цену, јер, како је рекао, "ђаво не може да поднесе када се верници моле, па чини све да прекине молитве".

Украјинске власти су, како наводи,"унуци вођа Октобарске револуције", који су спроводили репресију против православља.

"Чак и да ме стрељају, не бојим се смрти. Нисмо овде због нереда, нити због револуције, пустите нас да се молимо онако како хоћемо, како смо научени", рекао је митрополит.

Митрополит Виничке епархије канонске УПЦ Варсонофиј саопштио је да је на територију Кијевско-печерске лавре без икакавог упозорења и најаве стигла комисија у проверу лавре.

"Дошли су у инспекцију без икаквих документа и упозорења свештенства. Заједно са владиком Павлом написали смо апел о кршењу законских процедура. Упутили смо и позив нашим верницима да се усрдно моле и заузму нашу заједничку светињу, коју желе противправно да одузму монасима Лавре", написао је он на Фејсбуку. 

Око лавре се окупио верни народ, како би пружио подршку и исказао неслагање са одлуком кијевског режима.

Генерални директор Националног резервата Кијевско-печерске лавре, који је подређен Министарству културе Украјине, у петак је саопштио да монаси лавре канонске УПЦ морају да напусте манастир до 29. марта због раскида уговора о закупу.

"Упозоравамо на раскид уговора 29. марта 2023. године. У циљу спровођења поступка пријема и преноса државне имовине, манастир мора да предузме мере за ослобађање објеката и имовине који су државна својина и налазе се на нашој територији", наводи се у саопштењу објављеном на сајту манастира.

Данас је портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао да је Кремљ забринут због протеривања монаха Лавре и да је такав однос према представницима цркве недопустив.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова приметила је да САД, које обично одмах реагују на верско угњетавање, не примећују прогон УПЦ.

Патријарх московски и целе Русије Кирил обратио се верским вођама и међународној заједници, рекавши им да "учине све могуће напоре" да спрече протеривање монаха Украјинске православне цркве из Кијевско-печерске лавре и принудно затварање манастира.

"Жалосно је што се поштовање демократских норми, европски пут развоја, поштовање људских права и слобода које промовише државни врх Украјине данас газе на најужаснији начин", наводи се у поруци патријарха која је објављена на сајту Одељења цркве за везе са јавношћу Московске патријаршије.

Украјинске власти су 2022. године организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, власти у Украјини одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту је поднет предлог закона о укидању ове канонске цркве.

СБУ је почела да отвара кривичне поступке против свештенства УПЦ, да спроводи "контраобавештајне активности" – претреса епископе и свештенике у црквама и манастирима, укључујући Кијевско-печерску лавру, тражећи доказе о "антиукрајинским активностима".

Иначе, још није познато шта власт намерава да уради са Кијевско-печерском лавром, а спекулише се и да би могла да постане музеј.

image