Свет

"Блумберг": САД у страху да би свет могао да прихвати кинески мировни предлог

Иако су јавно одбацили кинески споразум, амерички званичници су се нашли у незгодној позицији
"Блумберг": САД у страху да би свет могао да прихвати кинески мировни предлогwww.globallookpress.com © via www.imago-images.de

Састанци кинеског председника Си Ђинпинга и Владимира Путина у Москви, довели су администрацију Џоа Бајдена у неугодну позицију, пише "Блумберг".

Двојица лидера су, између осталог, разговарала о ситуацији у Украјини и мировном предлогу Пекинга који је за САД неприхватљив.

Амерички званичници су кинески предлог о постизању примирја назвали наградом за "руску инвазију" јер би се тиме учврстили њени територијални добици.

Међутим, незванично, предлог је изазвао осећај нелагодности унутар америчке администрације, што је довело до питања о ширем приступу Вашингтона двема земљама, наводи "Блумберг".

Један неименовани званичник за агенцију каже да су Сједињене Државе забринуте јер би могле да буду сатеране у ћошак због кинеског предлога. Без обзира на сумњичавост Вашингтона, одбацивање предлога би омогућило Кини да другим државама, уморним од рата и економске штете, укаже да Вашингтон није заинтересован за мир. 

Уколико САД буду одбациле споразум, Кина ће инсистирати на томе да се Вашингтон противи прекиду ватре и окончању рата, сматра Бони Лин из Центра за стратешке и међународне студије. 

Он наводи да ће Пекинг имати много начина да свету америчку позицију прикаже у негативном светлу. 

И поред тога што је Бајденова администрација покушавала да држи Кину по страни од почетка рата у Украјини, догодило се управо супротно, пише "Блумберг" и истиче да се Си и Путин приближавају, док истовремено, Пекинг проналази пријемчиву публику за свој "дипломатски притисак широм света".

Са друге стране, званичници у Вашингтону тврде да њихова упозорења упућена Пекингу имају утицаја, те да су јавна упозорења да би Кина могла да пружи војну помоћ Русији, Сијеву владу натерала да двапут размисли о тој идеји.

Администрација САД је покушала да натера Кину да се суочи са украјинском кризом под америчким условима, међутим Си инсистира на сопственим условима, што изазива извесну констернацију унутар администрације, сматра Кристофер Џонсон, председник Кинеске стратешке групе.

Поједини аналитичари верују да је Кина одустала од бољих односа са САД у скорије време, те да што мање види прилику да сарађује са Вашингтоном, већа је вероватноћа да ће ићи другим путем, што би могло да доведе до слабљења односа Сједињених Држава са другим земљама, закључује "Блумберг". 

image