Србија и Балкан

Скандал у компанији за кетеринг: Радници отпуштани СМС-ом, послове добили Индијци

Ово су црвене линије, питање свих запослених, јер ако на овај начин кренемо да замењујемо наше људе странцима, остаје да се тражи резервна држава, поручује председник Савеза самосталних синдиката Драган Тодоровић
Скандал у компанији за кетеринг: Радници отпуштани СМС-ом, послове добили Индијци© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Oко 40 радника фирме "Аеродром кетеринг Београд", са којом авио-компанија "Ер Србија" има уговор, проглашено је технолошким вишком, а информацију о прекиду радног односа добили су путем имејла и СМС-а и то током викенда.

Дан касније, у понедељак, на њихово радно место дошли су Индијци.

Ово не би било чудно да је реч о дефицитарним занимањима, каже за РТ Балкан председник Савеза самосталних синдиката Драган Тодоровић.

"Овај послодавац је изиграо неколико закона, онај о раду, о странцима и запошљавању странаца јер пише да се радна снага доводи за послове на којима фали наших радника, а не како би се они сменили. Ово су црвене линије, питање свих запослених, јер ако на овај начин кренемо да замењујемо наше људе странцима, остаје да се тражи резервна држава", наглашава Тодоровић.

Он објашњава да су међу онима који су проглашени за технолошки вишак особе које су у фирми провели 35 година, брачни парови, самохрани родитељи.

"Након што су у марту 2022. године стигли захтеви радника који годину дана не примају доприносе за социјално и здравствено осигурање, председнику синдикалаца уручен је отказ. У септембру исте године организовали су штрајкачки одбор и штрајк, да би их послодавац већ у октобру казнио објавом огласа у Њу Делхију за попуну радних места на позицијама кувара, посластичара, пекара", објашњава саговорник РТ Балкан и додаје да је све то урађено у спрези са Националном службом за запошљавање, Пореском управом, Министарством финансија и Владом Србије.

Пет месеци касније, радници из Индије су стигли и заменили наше.

"Сагласан сам са либерализацијом Закона о запошљавању странаца, али не да буде на уштрб домаћих радника. Ти закони морају да буду антидепопулациони како не би терали наше људе из земље и замењивали их још јефтинијом радном снагом", закључује он.

Од државе захтевају, како додаје, да "Ер Србија" раскине уговор са "Аеродромом кетеринг Београд" и да се радници врате у постојећу фирму "Ер Србије", поготово јер, иако је послодавац отварао и затварао пет нових фирми у последње четири године, наши радници су све време били ангажовани у истим просторијама, радили су са истом опремом, са истим описом посла.

"Послодавац је међутим правио дугове, није плаћао доприносе и порезе, па је било једноставније да само затвори браву и отворити нову за 100 динара оснивачког капитала, као да се ништа није десило", каже наш саговорник.

У случају да им држава до краја априла не изађе у сусрет, Тодоровић најављује протест радника, ђака, студената и пензионера.

image