Свет

УН: Твитер је ширио већ довољно лажи, Маск да пази

Говор мржње на интернету, као и дезинформације о вакцинацији против короне већ нанеле конкретну штету, наводе у УН
УН: Твитер је ширио већ довољно лажи, Маск да пазиwww.globallookpress.com © Muhammad Ata/Keystone Press Agency

Високи комесар УН-а за људска права Фолкер Турк позвао је новог власника Твитера Илона Маска да заштити људска права на тој друштвеној мрежи.

Извјештаји о томе да су скоро сви стручњаци за људска права и етику ове седмице на Твитеру отпуштени "нису охрабрујући почетак" Маскове ере на Твитеру, написао је Турк у отвореном писму најбогатијем човеку на свету.

"Твитер је део глобалне револуције која је радикално променила нашу комуникацију. Али пишем са забринутошћу и нелагодом о нашој дигиталној јавности и улози коју Твитер игра у њој", написао је Турк, између осталог.

Под Масковим вођством људска права би требала играти централну улогу у компанији, упозорио је аустријски дипломата УН-а.

Турк је такође изјавио да слобода говора не оправдава мржњу која може резултовати дискриминацијом и насиљем, као ни "ширење штетних дезинформација", наводећи разне тврдње о вакцинама против ковида 19 које су се претходно шириле друштвеним мрежама.

Он је додао да Маск мора одолети притисцима влада које укидају, односно филтрирају садржај на друштвеним мрежама, и затражио од Маска да пријави владе чији се захтеви буду косили са људским правима.

Турк је такође изјавио да су говор мржње на интернету, као и дезинформације о вакцинацији против короне већ нанеле конкретну штету.

"Списак смерница УН о бизнису и људским правима објашњава одговорности компанија када су људска права у питању, и наш пројекат "Би-тек" настоји да примени те принципе у технолошком сектору. Твитер је био активни саучесник у овом пројекту. Хајде да то наставимо," закључио је Турк.

Европски комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон Маску упутио сличан твит након што је технолошки могул преузео власништво над Твитером. На Масков твит "Птица је ослобођена," Бретон је одговорио да ће "у Европи ће птичица летети према нашим правилима."

Бретон је такође поделио снимак у којем разговара са Маском о новом Акту о дигиталним услугама ЕУ, и где Маск изјављује да је правни документ ЕУ "у складу са мојим размишљањем".

Акт о дигиталним услугама ЕУ подразумева да технолошке компаније уведу нову политику и протоколе у вези са отклањањем садржаја означеног као говор мржње, терористичку пропаганду, али и други садржај који се у земљама ЕУ сматра нелегалним, пренео је "Њујорк Тајмс" у априлу.

Илон Маск је претходно изјавио да жели да "Твитер" буде место где ће свако моћи слободно да изнесе своје мишљење, али не и место где ће без икаквих последица моћи да се пише било шта.

image