Свет

Сорош највећи финансијер америчких демократа пред међуизборе

Потрошено око 128,5 милиона долара, што представља више од било ког другог спонзора две главне партије у САД
Сорош највећи финансијер америчких демократа пред међуизбореwww.globallookpress.com © M. Popow/imago stock&people

Десет појединаца одговорно је за више од четвртине баснословног износа од две милијарде долара колико је досад потрошено у САД на политичке кампање пред међуизборе.

Од њих, амерички бизнисмен мађарско-јеврејског порекла Џорџ Сорош предњачи са 128,5 милиона долара које је потрошио на промовисање америчке Демократске странке, указују подаци истраживачке групе "Отворене тајне".

Финансијери политичара у САД углавном дејствују посредно, преко организација за политичко лобирање, односно комитета за политичко деловање ("пакови"), који онда троше новац који добију од спонзора на рекламе, преноси "Хил".

Овај медиј додаје да је 62 одсто донација од десет највећих политичких спонзора у овом циклусу отишло на Републиканску странку, иако је у претходним изборним циклусима то било обрнуто.

Сорош као највећи финансијер демократа потрошио је скоро 50 одсто више новца у односу на донацију од 80,7 милиона долара колико је "црвенима" донирао највћи спонзор републиканаца Ричард Уихлајн.

Џорџ Сорош је својих 128,5 милиона долара донирао својој посредничкој групи "Демокраси пак", која је тај новац проследила неколицини других "супер пакова", који су на крају новац потрошили на промовисање демократских кандидата.

Он је донирао 10,5 милиона долара "паку" Сенатске већине коју контролише представник већине у сенату САД Чарлс Шумер, и један милион долара произраелској групи "Џеј стрит екшн фонд" и "супер паку" "Планираног родитељства". Остале донације неће бити откривене до периода након избора.

image