Економија

ЕУ ограничила цену руске нафте на 60 долара по барелу

Земље ЕУ успеле су да се договоре око предлога да се цена сирове руске нафте ограничи на 60 долара по барелу
ЕУ ограничила цену руске нафте на 60 долара по барелуwww.globallookpress.com © Jochen Tack via www.imago-images/www.imago-images.de

Европска унија успела је да договори о горњу границу цене руске нафте на 60 долара по барелу.

Договорена цена је виша од оне по којој Русија већ продаје већину своје сирове нафте, наводи "Блумберг" и објашњава да је разлог томе што европски министри желе да одрже проток руске нафте на глобалним тржиштима.

Након дугих преговора, Пољска и балтичке земље, које су захтевале много нижу горњу цену, успеле су да обезбедне додатне мере чији је циљ санкционисање Русије, укључујући ревизију цене свака два месеца. Постоји и план да максимална цена по барелу буде најмање пет одсто испод просечне тржишне стопе.

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров још јуче је рекао да је ограничавање цене нафте потпуно небитно, а нарочито јер је "рампа" постављена изнад тржишне цене.

Са друге стране, ако се горња граница постави прениско, постоји ризик за тржиште јер Москва може да обустави производњу и тако подигне глобалне цене нафте.

Сједињене Америчке Државе су прве предложиле увођење горње границе цене нафте јер је у Вашингтону постојала забринутост да су санкције ЕУ толико строге да би довеле до прекида снабдевања из Русије и изазвале огроман скок глобалних цена нафте. Ограничење омогућава купцима који га се придржавају да приступе услугама осигурања и отпреме које би санкције ЕУ иначе забраниле.

Амерички план је затим у принципу усвојила Група (Г7).

Русија је саопштила да неће продавати нафту никоме ко пристане на ограничење цене. Али пошто Г7 углавном зауставља увоз из Русије, ограничење је усмерено на купце попут Индије, Кине и Турске. Те земље нису пристале на ограничење цене што их не спречава да купују нафту испод горње границе и приступају кључним услугама испоруке.

ЕУ дипломате су биле под притиском да одреде горњу границу цене пре понедељка када на снагу ступају ЕУ санкције на увоз руске нафте поморским путем. Сада је на Г7 да усвоји ЕУ план, а једна особа упозната са овим питањем рекла је "Блумбергу" да је цена од 60 долара у распону Г7.

Већина земаља Г7 престаће да увози руску нафту до краја ове године. Забрана ЕУ за друге рафинисане нафтне деривате пореклом из Русије ступа на снагу у фебруару.

image