Свет

"Њујорк пост": Твитер по налогу ФБИ цензурисао причу о лаптопу Бајденовог сина

Упозорења су била толико конкретна да је друштвена мрежа истог тренутка забранила дељење текста када се он појавио у октобру 2020. године, наводи амерички лист
"Њујорк пост": Твитер по налогу ФБИ цензурисао причу о лаптопу Бајденовог синаwww.globallookpress.com © Consolidated News Photos/Chris Kleponis

Током редовних састанака пред изборе 2020. године, Федерални истражни биро (ФБИ) упозорио је "Твитер" да очекује операције хаковања и цурења информација о сину тадашњег председничког кандидата Џоа Бајдена, рекао је под заклетвом Јоел Рот, бивши директор за безбедност и интегритет на "Твитеру", открива "Њујорк пост".

Упозорења су била толико конкретна да је Твитер истог тренутка цензурисао причу о лаптопу Хантера Бајдена када се она појавила 14. октобра исте године, примећује амерички лист и додаје да је нови власник компаније Илон Маск тај потез назвао "мешањем у изборе".

"На овим састанцима са обавештајном заједницом речено ми је да очекујем да ће појединци повезани са политичким кампањама бити предмет хакерских напада, као и да ће тај материјал, добијен хаковањем, бити дистрибуиран путем друштвених мрежа", рекао је Рот у децембру 2020. године Федералној изборној комисији и додао:

"На овим састанцима сам такође сазнао да су постојале гласине да би операција хаковања и цурења информација укључивала Хантера Бајдена".

Претходно је власник "Фејсбука" Марк Закерберг изјавио да је ФБИ и ту компанију упозорио на "руску пропаганду" пред изборе 2020. године, те да је упозорење било толико специфично да је било јасно да се ради о причи о лаптопу Хантера Бајдена.

У октобру 2020, "Њујорк пост" је објавио причу у којој је откривено да је Хантер Бајден, док је његов отац био потпредседник САД, договарао уносне послове са компанијама широм света, између осталог и тако што се позивао на чињеницу да је његов отац на власти, а мејлови показују да се Џо Бајден лично упознао са неким од пословних партнера свог сина.

Када се прича појавила на сајту "Њујорк поста", Твитер је истог тренутка забранио могућност дељења линка тог текста, а тадашњој портпаролки Беле куће Кејли Мекенени приватни налог на Твитеру је суспендован због покушаја да са пратиоцима подели ту причу.

Власник "Твитера" Илон Маск пре неколико дана је, преко новинара Мета Таибија, објавио "Твитер документа" у којима се наводи да је та друштвена мрежа уклањала садржај под налогом Демократске партије и њених чланова, те да је за суспендовање налога Кејли Мекенени користила правилник о забрани дељења  дечије порнографије.

У новом сазиву Конгреса, републиканци ће имати већину у Представничком дому и већ најављују истрагу о пословима Хантера Бајдена, наводећи да је реч о трговини утицајем, а под истрагом ће се наћи и друштвене мреже које су цензурисале текст "Њујорк поста".

Међутим, нова сазнања омогућавају истрагу о кршењу Првог амандмана америчког устава којим се гарантује право на слободу говора.

image