Русија

Украјински борац о нехуманим условима у војсци (ВИДЕО)

"Понашали су се према нама као према стоци", признао је један од заробљених украјинских бораца
Украјински борац о нехуманим условима у војсци (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Sadak Souici

Неименовани припадник Оружаних снага Украјине потврдио је да украјински војници живе у нехуманим условима, а да се према њима команданти односе као према стоци и да их користе као топовско месо, о чему је раније више пута говорио и председник Русије Владимир Путин.

"Седели смо гладни на хладноћи. Дешавало се да за два дана имамо само по 100 милилитара воде по особи. Било је тешко доћи и до места где се чувала храна, јер је било на удару митраљеских напада. Чак и када бисмо успели да стигнемо до базе, нисмо увек могли да нађемо неопходне потрепштине, јер би нестајале чим би их допремили. Морали смо један крекер да делимо на две особе. Понашали су се према нама као да смо стока. Што би код нас у Украјини рекли, бацили су нас тамо као топовско месо.", објаснио је један од заробљених украјинских војника.

Са друге стране, како је казао, руски војници су се много боље опходили према заробљеницима. "Дали су нам да преноћимо поред камина, да пијемо воду или топао чај", додао је.

Руски медији су више пута од почетка специјалне војне операције јављали да се у украјинским редовима команданти нехумано односе према војницима. Украјински војници су се жалили на недостатак хране, топле и одговарајуће обуће и одеће, лошу обуку, као и безобзирност надређених који су их слали у бој иако се унапред знало да се ради о самоубилачкој мисији.

Ово је потврдио и руски председник Владимир Путин.

Неки од њих су нажалост нашли излаз у самоубиству.

Због бројних дезертерстава, војни врх Украјине недавно је позвао председника Владимира Зеленског да потпише документ којим ће се и званично дозволити нове казнене мере за непослушне војнике. Најстроже мере примењиваће се према онима који самовољно одлуче да напусте своје јединице и избегну одлазак на фронт.

Ипак, без обзира на то што су предлагане оштре мере, Рада Украјине је средином године одбила да званично усвоји предлог о увођењу смртне казне за дезертере.

По речима Путина, овакво понашање је, нажалост, ипак пракса у редовима украјинске војске.

О томе да је ситуација у украјинској војсци тешка више не крију ни сами Украјинци.

На мрежама се све чешће појављују снимци на којима се види како војска регрутује мушкарце на улици, без посебне селекције.

image