Русија

Москва упозорава: Ризик од ширења нових патогена из америчких биолабораторија

Русија предузима све мере да заштити становништво од америчких биолабораторија, поручила је директорка Агенције за фитосанитарни надзор
Москва упозорава: Ризик од ширења нових патогена из америчких биолабораторијаwww.globallookpress.com © Boris Roessler/dpa

Директорка Агенције за фитосанитарни надзор ("Роспотребнадзор") упозорила је да постоји ризик од ширења нових опаснијих патогена из биолабораторија које финансирају САД и да је то истовремено претња по становништво целе планете.

"Постоје ризици од ширења нових непознатих, снажнијих патогена. Такође видимо да постоје публикације у којима се не устручавају да изјављују да проучавају патогене, побољшавајући њихова својства. Ово је јасно кршење конвенције", рекла је Попова у интервјуу за "РИА Новости".

Директорка  је напоменула да присуство таквих лабораторија представља ризик како за становништво земље у којој се лабораторија налази, тако и за становнике других држава.

"Земље у којима постоје такве лабораторије су у опасности да изгубе или су већ изгубиле биолошки суверенитет, не схватајући шта се дешава у тим лабораторијама", упозорила је Попова.

Русија предузима све мере да заштити становништво од америчких биолабораторија

Попова је, одговарајући на питање о спремности Русије да реагује на нове изазове услед активности биолошких лабораторија, које финансира САД истакла да "Роспотребнадзор" предузима све неопходне мере за заштиту здравља становништва Русије.

"Морамо бити спремни да одговоримо на епидемиолошке ризике у сваком тренутку, с обзиром на нове изазове. Тренутно активно спроводимо све планиране планове, предузимајући све мере за заштиту здравља грађана Руске Федерације у оквиру федералног пројекта 'Санитарни штит – безбедност за здравље'", истакла је она.

Према информацијама руских законодаваца, тренутно је на територији разних држава активно "око 400 биолошких лабораторија двоструке намене које контролише Вашингтон".

Министарство одбране Русије објавило је да су САД потрошиле више од 200 милиона долара на биолошке лабораторије у Украјини, које су учествовале у америчком војно-биолошком програму.

Начелник Снага за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов претходно је упозорио да "САД планирају провокацију са токсичним хемикалијама у Украјини, за шта намеравају да оптуже Русију".

Током Специјалне војне операције, руска војска је открила више од 20.000 докумената који потврђују усредсређеност Пентагона на стварање компоненти биолошког оружја и њихово тестирање на становништву Украјине и других држава дуж руских граница.

image