Русија

Захарова упозорила: Одесу и Черноморск можда користили за испоруке радиоактивних супстанци Украјини

Сва ова дешавања изазивају забринутост, поготово јер се све дешава у непосредној близини Придњестровља, око којег кијевски режим намерно ескалира тензије, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова упозорила: Одесу и Черноморск можда користили за испоруке радиоактивних супстанци УкрајиниGetty © Photo by Uriel Sinai/Getty Images

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да је Москва забринута због могућности испоруке радиоактивних супстанци Украјини преко лука Одеса и Черноморск и да страхује од провокације у Придњестровљу.

"Сва ова дешавања изазивају забринутост, поготово јер се све дешава у непосредној близини Придњестровља, око којег кијевски режим намерно ескалира тензије. Такође не смемо заборавити да су поменуте луке Украјине укључене у Споразум о житу. Поставља се питање да ли се ове луке и хуманитарни коридор заиста не користе у друге сврхе?", наводи се у саопштењу Министарства.

Према њенима речима, повод за изјаву биле су "информације које круже у украјинским медијима и на друштвеним мрежама о испоруци радиоактивних материјала у луку у Одеси".

Захарова је такође скренула пажњу на недостатак коментара о ситуацији из званичног Кијева.

Начелник Снага за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов претходно је упозорио да САД планирају провокацију са токсичним хемикалијама у Украјини, за шта намеравају да оптуже Русију.

Он је нагласио да је Запад већ испоручио хемикалије у Украјину.

"Добили смо информације да је 10. фебруара 2023. у Украјину (Краматорск) стигао воз и да се у једном од вагона налазе хемикалије, уз пратњу групе страних држављана. Вагон је отпремљен на територију металуршке фабрике Краматорск, где су истоварене хемикалије, под контролом безбедносне службе Украјине и представника украјинских оружаних снага", рекао је Кирилов.

image