Русија

Руски дипломата: Какву год "лоповску шему" смислили, Европљани ће морати да врате руску имовину

Москва није изненађена последњим европским санкцијама, наш бизнис је очекивао такве мере. Сва ограничења искористићемо као одскочну даску за развој наше привреде, поручио је руски представник у Европској унији Кирил Логвинов
Руски дипломата: Какву год "лоповску шему" смислили, Европљани ће морати да врате руску имовинуwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Пре или касније, ЕУ ће морати да врати замрзнуту руску имовину, а евентуални губици биће надокнађени из џепова европских пореских обвезника, али они "тешко и да нагађају о томе", рекао је данас за "РИА Новости" привремени вршилац дужности сталног представника Руске Федерације у Европској унији, Кирил Логвинов. 

Логвинов је објаснио да је сваки покушај крађе руске имовине противправни, односно да крши међународно право, те да без обзира не то "какву лоповску шему" осмисле у ЕУ, отимање руске имовине неће бити легално. Ovo je, како је казао, на неки начин већ признала и правна служба Савета Европе. 

Последњи пакет европских санкција је, како је казао, био махом предвидив, али у реалности ова ограничења ништа посебно неће изменити. 

"То што је Европска унија проширила санкциони списак није добра ствар. Али, у пракси, ове последње мере (које се односе и на увоз и извоз робе) неће ништа посебно изменити, јер су многи ланци снабдевања били прекинути још много пре него што су биле уведене званичне рестрикције", појаснио је дипломата. 

Руски бизнис сектор није био изненађен овим мерама, јер су, како је казао, давно престали да верују Унији као трговинском партнеру. Због тога ће Русија све овакве санкционе мере у будућности посматрати као одскочну даску за још већи развој домаће привреде, објаснио је. 

Међутим, док ће се Русија и руски предузетници навићи на нове услове и искористити их за свој раст, европски бизнис сектор ће, врло вероватно, постати веома уморан од свих ограничења, иако то неће бити случај са њиховим политичарима, наводи Логвинов.

Читава ситуација развија се ван свих закона логике, додао је он и као пример навео чињеницу да политичку елиту Уније уопште не занима то што се њихова предузећа и извозници, али и локално становништво које је користило руске производе, суочавају са разним проблемима због рестрикција. 

"Санкције су за ЕУ постале циљ сам по себи. Они као да на тај начин проверавају колико су антируски настројени", поручио је руски дипломата. 

Прекид сукоба им није у плану

Осим тога, ни прекид сукоба у Украјини није у плановима Уније. О томе сведочи и велика војна помоћ Украјини. Иако у Европи ипак постоје неки појединци који схватају да продужетка сукоба нема перспективу, они неће успети да надјачају гласове свих оних који су за наставак кризе, оценио је Логвинов.

"Запад није заинтересован за деескалацију", закључио је. 

Како наглашава Логвинов, Европска унија је на почетку мислила да ће цео свет да иде њеним стопама, па да ће тако када неки европски дипломата напусти салу то урадити и остали светски званичници. Ипак, то се не дешава. Европа није успела да постане јак играч на светској сцени. 

Чини се да у Бриселу нису добро проценили са каквим ће се последицама суочити када одлуче да изолују Русију, па се тако сада користе недоличним триковима као што су притисак на друге државе, поткупљивање, или нешто слично, а то све није у складу са дипломатским понашањем, поручио је.

image
VV inauguration
banner