Русија

МСП Русије: САД, Британија, Немачка и Француска не могу да буду неутрални посредници у Украјини

Вашингтон, Лондон, Берлин и Париз никако не могу да буду неутрални посредници при будућим преговорима Москве и Кијева. Ове земље нису заинтересоване за мир, већ за продужетак сукоба, и већ сада учествују у конфликту, оцењују из руског министарства
МСП Русије: САД, Британија, Немачка и Француска не могу да буду неутрални посредници у Украјиниwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Сједињене Америчке Државе, Уједињено Краљевство, Немачка и Француска не могу бити неутрални посредници у преговорима Русије и Украјине, оценили су данас за "РИА Новости" саговорници из Министарства спољних послова Руске Федерације.

Руска страна истиче да контакт група коју је раније предложио Волфганг Ишингер, иначе, бивши председавајући Минхенске безбедносне конференције, не би била добра опција, јер су све четири поменуте земље "учесници конфликта са Русијом који се води на територији Украјине". 

Све четири земље подржавају Кијев, испоручују му додатно оружје и муницију, обучавају припаднике Оружаних снага Украјине, на фронт шаљу и своје плаћенике, док у исто време украјинском руководству одају обавештајне податке за наношење удара по позицијама руске војске. Запад је, такође, увео санкције против Москве, њихови политичари настављају да притискају све земље које одржавају добре односе са Кремљом, а у међувремену је и Међународни суд у Хагу издао налог за хапшење председника Русије Владимира Путина, подсећају неименовани извори "РИА Новости". 

"Ове земље подржавају наводне позиве украјинског председника Владимира Зеленског да дође до мира", иако су предлози Зеленског, како оцењују саговорници, тотално нереални и захтевају капитулацију Руске Федерације, што се, наравно, неће десити. 

Председник Украјине је, подсетимо, прошле године донео закон којим се забрањују било какви преговори са Русијом док се на њеном челу налази Владимир Путин. Из Беле куће су се сасвим недавно могле чути сличне изјаве, које јасно показују да Кијев и САД, упркос неким другим изјавама њихових званичника, нису тренутно заинтересовани за мир. 

Представник Беле куће Џон Кирби је овог месеца казао да није добар тренутак да дође до мира, што значи да се сукоб још мора да се настави, док су из Канаде поручили да је један од главних циљева украјинског конфликта да дође до смене Владимира Путина. 

"Узимајући у обзир ставове САД-а, Велике Британије, Немачке и Француске, ове земље не могу бити разматране као потенцијални посредници мировног споразума. Оне нису заинтересоване да дође до мира и раде све како би се сукоб наставио", поручују из руског министарства. 

image