Русија

Украјинске гранате пале на Курску област у Русији, на Криму активиран систем ПВО

Ни у Курској области, ни на Криму нема жртава нити штете након напада украјинске војске, јављају руски званичници
Украјинске гранате пале на Курску област у Русији, на Криму активиран систем ПВО© Tanjug/ Roman Chop via AP

Више од 20 украјинских граната испаљено је на Курску област у Русији, написао је гувернер Роман Старовојт на Телеграму.

"Са територије Украјине је забележено преко 20 удара. У насељима нема жртава ни штете, осим оштећења на електроенергетској мрежи", написао је он и додао да су без струје остала села Обеста, Локот и Новоивановка.

"Екипе ће почети са поправком чим буде безбедно", рекао је он.

"Рилски округ се граничи са Сумском регијом у Украјини и више пута је био изложен гранатирању. Крајем јануара оштећене су две куће у селу Поповка, а почетком марта пријављено је 11 удара на село Бегошча", преносе "РИА Новости".

Оружане снаге Украјине готово непрестано гранатирају руске пограничне територије, наносе ударе из дронова и организују саботаже због чега у Брјанској, Курској, Белгородској области и на Криму постоји високи ниво опасности од тероризма.

На Криму је данас активирана противваздухопловна одбрана, написао је на Телеграму Сергеј Аксјонов, глава Републике Крим.

"Снаге противваздхопловна одбране прорадиле су на небу изнад Крима. Нема штете, ни жртава. Молим све да остану мирни и верују само поузданим изворима информација", написао је.

Из Белгорода је данас евакуисано око три хиљаде људи због бомбе пронађене 20. априла у непосредној близини стамбених зграда, преноси канал "Шот" и додаје да ће становници 17 стамбених зграда у 90 аутобуса бити одведени на безбедно место.

Западни званичници, упркос упозорењима руске стране, охрабрују украјинску војску да удара на територију Русије. Немачки министар одбране Борис Писторијус је ограничене ударе Оружаних снага Украјине на руску територију назвао прихватљивом тактиком.

"Све док нема напада на градове, цивиле и цивилне објекте, морамо да прихватамо то као неопходно. Не треба то да им представља задовољство, већ да на пример, тако пресеку путеве снабдевања", рекао је министар, упркос чињеници да су напади украјинске војске усмерени на руске цивиле.

"Немац који жели напад на Русију треба да буде спреман за руску параду у Берлину", одговорио је Писторијусу заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев.

image
VV inauguration
banner