Русија

ФСБ спречио напад на челнике Крима

Откривен и пут за шверц експлозива из Бугарске за потребе украјинске службе
ФСБ спречио напад на челнике Кримаwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Федерална служба безбедности (ФСБ) Русије спречила је данас покушај атентата на лидера Крима Сергеја Аксјонова, председника парламента Владимира Константинова и градоначелника Јалте Јанина Павленко, јављају руски медији.

Како се наводи, нападе је организовао Главни обавештајни директорат Министарства одбране Украјине, а осим напада на челнике полуострва, било је планирано и уништење транспортне инфраструктуре Крима.

Kао главног организатора руске службе наводе заменика шефа администрације украјинског председника, Романа Машовца. ФСБ је пронашао и пет бомби спремних за коришћење, електричне детонаторе и уређаје за праћење. 

Осим тога, медији преносе да је Москва открила пут за шверц експлозива из Бугарске, који је користила украјинска војска, а који је до изабране тачке стизао преко Турске и Грузије.

"РИА Новости" јављају да се експлозив чувао унутар електричних шпорета који су били довожени до Русије. На територији Руске Федерације пакети су отпаковавани и даље превожени на одређене локације уз помоћ транспортних и курирских компанија "СДЕК" и "Возовоз".

Према подацима ФСБ-а, у нападима је требало да учествују две диверзионе групе. Једна је радила на атентату на челнике Крима, док је друга организовала превоз експлозива. На челу друге групе је Украјинка Марина Матушак, која се у Русији бавила продајом венчаница. Осим свечаних хаљина, у оквиру њених пошиљки, налазили су се и поменуту електрични шпорети са експлозивом.

Током последње акције, ухапшени су држављани Русије и седам грађана Украјине, а један од њих, извесни Петранов, осим украјинског, има и бугарски пасош. Он је приведен због умешаности у шверц експлозива.

"РИА Новости" додају да су власти успеле да ухапсе све оне за које се сумња да су повезани са поменутим диверзијама.

image
VV inauguration
banner