Русија

Захарова о споразуму о житу: Нећемо одступити од својих захтева, зна се шта је потписано

Обавезе које све стране треба да испоштују се добро знају, све пише у договору, поручују из Москве, док међународна заједница разматра да ли ће споразум о житу и овај пут бити продужен
Захарова о споразуму о житу: Нећемо одступити од својих захтева, зна се шта је потписаноwww.globallookpress.com © news.ru via globallookpress.com

Русија неће одступити од својих ставова и захтева када је реч о прехрамбеном споразуму, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова за телевизију "Звезда", додавши да се "не ради о томе да једна земља или група земаља реализује своје интересе, док други треба да чекају да на њих дође ред". 

"Неће доћи до одступања од става да треба да се испоштују услови које не само да је наша страна поставила, већ који су ушли у договор и који су запечаћени обавезама страна које су потписале споразум о житу, јер, као што је то већ рекао министар спољних послова Русије, то је део пакета овог споразума", рекла је Захарова. 

Коментаришући шта ће бити следећи корак Москве, она је рекла да је уверена да ће одлука свакако бити објашњена и још једном истакла да ће све оно што је већ говорило руско руководство, а да се тицало споразума о житу, бити основа на основу које ће бити донета одлука о томе да ли ће овај споразум поново бити продужен или не. 

Подсетимо, договор о житу, који је постигнут прошле године између Турске, Украјине, Русије и УН-а, истиче сутра, 18. маја. Упркос томе што је споразум потписан у јулу прошле године, што имплицира да је активан већ мање од годину дана, онај његов део који се односи на извоз руских пољопривредних производа још није испоштован. Москва је више пута указивала на проблем и позивала на поштовање потписаних норми. 

Да ли ће споразум и овај пут бити продужен на 60 дана, још се не зна.

Турски министар одбране пре неколико дана изјавио је да сматра да ће ипак доћи до његовог продужетка, али да ће то уједно бити и последњи пут да се Москва одлучила на овакав корак, док из украјинског Министарства спољних послова поручују да није искључено да ће споразум престати да буде активан 18. маја, јер је ситуација оцењена као нејасна.  

image